Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες

ΜΟΣΧΑ.--

Περισσότεροι από 172 είναι οι νεκροί - ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά - από την καταστροφή στην περιοχή Κρανσοντάρ της Νότιας Ρωσίας μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και φτωχοί, ενώ μέχρι χτες 17.600 άνθρωποι έμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση, 28.000 χωρίς φυσικό αέριο, 2.000 χωρίς πόσιμο νερό και περισσότεροι από 29.000 άστεγοι. Η εικόνα των πόλεων που επλήγησαν περισσότερο - κυρίως του Κριμσκ - είναι αυτή της βιβλικής καταστροφής, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει και νέες ραγδαίες βροχοπτώσεις για το επόμενο διάστημα.

Και όλα δείχνουν πως επρόκειτο για προδιαγεγραμμένη καταστροφή, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και προειδοποίησης στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα αφού και το 2002 είχε προηγηθεί άλλη μικρότερης έκτασης πλημμύρα. Παρά τις ανακοινώσεις των αρχών πως η καταστροφή οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και στη μη ικανοποιητική λειτουργία του προειδοποιητικού συστήματος, ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σημαντικές βροχοπτώσεις στην περιοχή, χωρίς ανάλογες προειδοποιήσεις. Επιπλέον, οι αναφορές πως οι αρχές αποφάσισαν να διοχετεύσουν τεράστιες ποσότητες νερού από ταμιευτήρα κοντά στην πόλη Κριμσκ, που υπερχείλιζε, με αποτέλεσμα την τεράστια πλημμύρα, που σε μερικές περιπτώσεις έφτασε τα 7 μέτρα, δίνουν και παίρνουν. Ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας κατασκευάστηκε το 1959 και χωρά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο, μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο έλεγχος και οι όποιες επισκευές είχαν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα, αναπαράγονται και πληροφορίες στον Τύπο ότι η απόφαση για τη διοχέτευση των νερών του ταμιευτήρα είχε ως κριτήριο να κατευθυνθούν προς την πόλη Νοβοροσίσκ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014 για να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις και τα έργα που πραγματοποιούνται. Πάντως, οι αρχές απορρίπτουν αυτές τις αναφορές.

Ανοιχτός ο δρόμος για τον ΠΟΕ

Την Τρίτη η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε τη ενταξιακή συμφωνία της χώρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με ψήφους 238 υπέρ, 208 κατά και 1 λευκό.

Στις παραμονές το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εξέτασε την προσφυγή 131 βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και του κόμματος της «Δίκαιης Ρωσίας», αποφάνθηκε πως δεν υπάρχουν αντιφάσεις του πρωτοκόλλου προσχώρησης στον ΠΟΕ με το Σύνταγμα της χώρας. Οπως σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του Συνταγματικού Δικαστηρίου «το δικαστήριο έκρινε μόνον νομικά ζητήματα, χωρίς να εκτιμήσει την πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα μίας τέτοιας διεθνούς συνθήκης».

Μετά απ' αυτήν τη δικαστική απόφαση άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση της συμφωνίας από την Κρατική Δούμα, όπου το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η διαδικασία επικύρωσης της ενταξιακής συμφωνίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιούλη, οπότε και η Ρωσία θα γίνει πλήρης μέλος του ΠΟΕ.

Στη σχετική απόφαση που ενέκρινε η Κάτω ρωσική Βουλή καλείται η κυβέρνηση να προωθήσει μια σειρά μέτρων για τον έλεγχο αυτής της διαδικασίας και να καταθέσει την 1η Οκτώβρη «τη στρατηγική δράσης των ομοσπονδιακών αρχών για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΠΟΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ