Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Στην τελική ευθεία για τα 11,5 δισ. ευρώ

Επιδρομή και διάλυση «δαπανών» για προνοιακά επιδόματα, Υγεία. Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Στην τελική ευθεία για την εξειδίκευση που περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα στελέχη των υπουργείων που προορίζονται, μέσα στα επόμενα χρόνια, να εμπλακούν στη σφαγή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έστειλε στα υπουργεία το κεντρικό κυβερνητικό μήνυμα για τη βίαιη προσαρμογή των δαπανών τους στις νόρμες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, ανακοινώνοντας ότι στο βαθμό που οι περικοπές ανά υπουργείο δεν επαρκέσουν θα υπάρξει «κάθετη παρέμβαση» από το υπουργείο Οικονομικών. Εργαλείο της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης αποτελεί και η μελέτη που η προηγούμενη συγκυβέρνηση έχει παραγγείλει στο ΚΕΠΕ, η οποία και παρουσιάστηκε στη χτεσινή σύσκεψη. Ηδη έχουν εντοπίσει και ετοιμάζονται να καρατομήσουν κονδύλια ύψους 8 δισ. ευρώ. Το τελικό πακέτο, από την πλευρά της συγκυβέρνησης θα είναι έτοιμο μέσα στις προσεχείς μέρες, προκειμένου στις 24 Ιούλη να συζητηθεί με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που καταφτάνουν για νέες διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, έχουν πλήρη γνώση και πρόσβαση στη μελέτη που η συγκυβέρνηση έχει παραγγείλει στο ΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα καθένας από αυτούς συντάσσει και τις δικές του «προτάσεις». Στο πλαίσιο της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, η μελέτη του ΚΕΠΕ, στη βάση της κυβερνητικής παραγγελίας καταγράφει τις «δαπάνες που ξέφυγαν στην τελευταία 10ετία» και τις οποίες έρχονται τώρα να ανατρέψουν. Η βίαιη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, για τη διαμόρφωση φτηνότερων και ευέλικτων εργατών, θα έχει και συνέχεια με τα προωθούμενα νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης.

-- Με απόλυτα δεδομένες τις τρανταχτές αστοχίες που εμφανίζουν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν με τη διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων - ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά. - με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Στα 3,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι παραπέρα περικοπές από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

-- Στο στόχαστρο έχουν βάλει το εφάπαξ των συνταξιούχων.

-- Πλαφόν στα 2.400 ευρώ μπαίνει στη συνολική σύνταξη (κύρια και επικουρική), σαρωτικές αναδιαρθρώσεις σχεδιάζουν στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-- Παραπέρα περικοπές των «δαπανών» για την Υγεία με την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.

-- Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από λειτουργικές και άλλες δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 1,2 δισ. ευρώ από αντίστοιχες δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.

Στη νέα διαβούλευση συγκυβέρνησης και τρόικας, που ξενικά στις 24 Ιούλη μπαίνουν και τα παρακάτω:

  • Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, η «αποδοτικότητα» των φορολογικών μέτρων που ήδη πάρθηκαν, οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν, στο κατά πόσο πραγματώθηκαν οι στόχοι τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
  • Η πρώτη «αποτίμηση» του πρόσφατου αντεργατικού πακέτου (μείωση κατώτατου μισθού, μετενέργεια, πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων, κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ).
  • «Αξιολόγηση» της εξέλιξης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
  • Ο περιορισμός και η «συγκράτηση» των κρατικών δαπανών πρώτα και κύρια στον τομέα της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ