Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
... Οταν η ΠΑΣΠ ενημερώνει

Εξαίρουν την αξία της ενημέρωσης οι της ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ, μέσω του περιοδικού τους που φέρει τον τίτλο «ΠΑΣΠόντες». Και πρόκειται πράγματι για έναν ύμνο στην «ενημέρωση», αλλά ποια ενημέρωση: αυτή που θέλει η κυβέρνηση να έχουν οι σπουδαστές. Την ενημέρωση που παρουσιάζει τη μισή αλήθεια, που υμνεί τα «ευρωπαϊκά ιδεώδη», χωρίς να μπαίνει στην ουσία των εξελίξεων, χωρίς να αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχουν αυτές για τους σπουδαστές. Οταν προχωράει, λοιπόν, κανείς στο περιεχόμενο του εν λόγω περιοδικού διαπιστώνει ότι πρόκειται ακριβώς για ενημέρωση made by Υπ. Παιδείας.

Ξεκινάμε...

Στις πρώτες σελίδες παρουσιάζεται συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά, Λ. Βρυζίδη, ο οποίος τονίζει: «Θεωρούμε θετική τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ». Δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο ότι ακόμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΙ η «ανωτατοποίηση» είναι... λεγόμενη. Και παρακάτω, λέει: «Θέλω να τονίσω ότι η ανωτατοποίηση είναι επιτακτική ανάγκη με βάση τη συνθήκη της Μπολόνια», ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα, έχοντας υπογράψει τη συνθήκη της Μπολόνια, είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει το εκπαιδευτικό της σύστημα με αυτή». Δεύτερο σημείο που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο, είναι ότι όλοι έχουν καταλάβει την «υποχρέωση» της χώρας μας να εφαρμόσει τη συνθήκη, παρά τα όσα παπαγαλίζει το υπουργείο περί «χαλαρής» δέσμευσης της χώρας μας.

***

Ψάξαμε απεγνωσμένα παρακάτω στο περιοδικό, για να βρούμε κάποιο άρθρο που να ενημερώνει τους σπουδαστές για το τι λέει η ίδια διακήρυξη της Μπολόνια, μάταια όμως. Φαίνεται πως για την ΠΑΣΠ η ενημέρωση των σπουδαστών είναι χρήσιμη μόνο μέχρις εκεί που δε θίγει το μαγαζάκι της και την κυβέρνηση που υπηρετεί.

***

Υπάρχει όμως και συνέχεια της «ενημέρωσης». Ετσι το περιοδικό δημοσιεύει την ομιλία του υφυπουργού Φ. Πετσάλνικου στη συνδιάσκεψη Σπουδάζουσας ΤΕΙ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, πώς εξηγεί η «ανεξάρτητη» (γιατί έτσι αυτοπαρουσιάζεται) ΠΑΣΠ την ταύτισή της με το κυβερνητικό έργο και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το λέμε αυτό, γιατί όταν στριμώχνεται η ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ διατυμπανίζει ότι «εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, δεν είμαστε Νεολαία ΠΑΣΟΚ». Καλό θα είναι να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».

***

Μας ενημερώνουν λοιπόν ότι ο υφυπουργός είπε: «Η άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής σήμερα δεν μπορεί να θεωρείται ερήμην των ευρωπαϊκών δεδομένων και εξελίξεων, δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ' όψη τις αλλαγές που επέρχονται στην αγορά εργασίας» και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτή η πολιτική αντίληψη οδηγεί στη θεσμική ολοκλήρωση του ρόλου των ΤΕΙ».

Διακρίνουμε μια ταύτιση: «Μπολόνια» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, «ευρωπαϊκό δεδομένο» λέει ο υφυπουργός. Τελικά, θα ενημερώσει η ΠΑΣΠ τους σπουδαστές για το τι σημαίνουν αυτά, για το τι πραγματικά γίνεται; Μάλλον η εργολαβία που της έχει δώσει η κυβέρνηση δεν της το επιτρέπει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ