Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Νέοι κίνδυνοι για τη λειτουργία του

Μετά την υποχρηματοδότηση, την απληρωσιά των μισθών του προσωπικού του και την προσπάθεια απαξίωσής του από το κράτος, το Ωδείο Αθηνών, ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός φορέας της χώρας, αντιμετωπίζει τώρα την πιθανότητα κλεισίματος ή συγχώνευσης!

Την αντίθεσή της σε αυτό το εφιαλτικό «σενάριο» εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ωδείου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το κλείσιμο ή συγχώνευση «είναι νομικά εντελώς ανυπόστατη», αφού πρόκειται για «ανεξάρτητο ΝΠΙΔ». Προσθέτει ότι «δεν είναι εμπορική επιχείρηση αλλά αμιγώς μη κερδοσκοπικό σωματείο» και η επιχορήγησή του από το ΥΠΠΟ «βασίζεται σε σύμβαση του 1980, κυρωθείσα διά νόμου, και συνιστά μέρος αντιπαροχής που το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύτηκε να προσφέρει έναντι δωρεάς που απεδέχθη από το Ωδείο Αθηνών ακινήτου μεγάλης αξίας στην οδό Πειραιώς». Ωστόσο, το δημόσιο «δεν έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις ανειλημμένες συμβατικές του υποχρεώσεις προς το Ωδείο Αθηνών», με χαρακτηριστικότερη την επί 30 χρόνια μη αποπεράτωση του κτιρίου του (οδός Ρηγίλλης) παρά τις υποσχέσεις δεκάδων κυβερνήσεων.

Η διοίκηση σημειώνει, επίσης, ότι στους διδάσκοντες «περιλαμβάνονται μερικοί από τους πλέον εξέχοντες Ελληνες μουσικούς, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους με αξιοσημείωτη αφοσίωση και αυταπάρνηση, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν». Υπόσχεται τέλος ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα βρει το Ωδείο Αθηνών «έτοιμο» να υποδεχθεί τους μαθητές του.

Σημειώνουμε ότι η επιχορήγηση του Ωδείου Αθηνών (σ.σ. το τμήμα των ανώτερων σπουδών σ' αυτό είναι κρατικό και από αυτό το τμήμα «τροφοδοτούνται» με νέους μουσικούς οι κρατικές μας ορχήστρες) από το ΥΠΠΟ καλύπτει τη μισθοδοσία διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και όλες οι ανελαστικές δαπάνες του. Ομως, το κράτος ποτέ δεν παραχώρησε τον αιτούμενο προϋπολογισμό. Με τα χρόνια, εξαιτίας των περικοπών των επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ, νέα χρέη προστίθενται σε ήδη υπάρχοντα ελλείμματα, με αποτέλεσμα η λειτουργία του Ωδείου να κινδυνεύει διαρκώς. Μάλιστα, τον περασμένο Μάη, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού απήργησε, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων... δύο χρόνων!

Μεγάλες, βέβαια, είναι και οι ευθύνες της διοίκησης του Ωδείου, η οποία έσπευσε να κάνει αγωγή, ζητώντας και επιτυγχάνοντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία (!), χωρίς όμως αυτό να κάμψει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο οποίος συμπαραστάθηκε στον αγώνα του διδακτικού προσωπικού, η διοίκηση προσέφυγε στα δικαστήρια την ίδια μέρα της κήρυξης της απεργίας... και το ίδιο βράδυ βγήκε και η δικαστική απόφαση.

Πάντως, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία αυτού του πολύ σημαντικού φορέα, προεξεχόντων των εργαζομένων σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ