Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν για τη βόμβα

ΣΟΦΙΑ.--

Επίθεση αυτοκτονίας χαρακτήρισαν οι βουλγαρικές αρχές την προχτεσινή έκρηξη σε σταθμευμένο λεωφορείο στο αεροδρόμιο Σαράφοβο της πόλης Μπουργκάς, το οποίο μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι (5 Ισραηλινοί, ο Βούλγαρος οδηγός και ο βομβιστής αυτοκτονίας) και τραυματίστηκαν 34, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Νωρίτερα, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου είχαν αναφέρει πως η έκρηξη προκλήθηκε από εμπρηστικό μηχανισμό στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα αποσπάσματα βιντεοταινίας όπου φαίνεται άνδρας γύρω στα 36 ετών που φέρεται να είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος κατείχε πλαστή άδεια οδήγησης του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Πληροφορίες διέρρεαν χτες πως επρόκειτο για τον σουηδικής υπηκοότητας, αλγερινοφινλανδικής καταγωγής Μεχντί Γκεζάλι, που είχε συλληφθεί στο Πακιστάν και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο όπου έμεινε την περίοδο 2002-3004.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε και χτες τις κατηγορίες πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν και η Χεζμπολάχ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει πως την επίθεση αυτή έχει οργανώσει το Ιράν. Εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε χτες πως καταγγέλλει «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», τονίζοντας παράλληλα πως «το σιωνιστικό καθεστώς, το οποίο είναι υπεύθυνο για τρομοκρατικές ενέργειες στο Λίβανο, την Παλαιστίνη και εναντίον Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων είναι έτοιμο να εκτοξεύσει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον άλλων χωρών για να κάνει να ξεχαστεί η τρομοκρατική φύση του».

Την επίθεση έχουν καταδικάσει διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και άλλες, καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ