Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξυνση του ανταγωνισμού

Οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, ιμάντας της επέμβασης που κλιμακώνεται

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη Συρία ενώ στο εσωτερικό, μετά το προχτεσινό εγκληματικό τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς υπουργούς της κυβέρνησης, κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, με τους αντικαθεστωτικούς να είναι ο ιμάντας της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με πρόσχημα τη «δημοκρατία», στην πραγματικότητα για τη γεωστρατηγική θέση της Συρίας, την ενέργεια και τους δρόμους μεταφόράς της.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας και Γερμανίας που απειλεί με κυρώσεις, υπό το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, τη συριακή ηγεσία αν εντός δέκα ημερών δεν υλοποιήσει τις προτάσεις για κατάπαυση πυρός και έναρξη πολιτικού διαλόγου του Κόφι Ανάν. Ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε ότι η χρήση του άρθρου 7 «ανοίγει την πόρτα σε ξένη στρατιωτική επέμβαση» και ότι η Μόσχα θεωρεί αναποτελεσματική την οποιαδήποτε προσέγγιση δεν απευθύνει συγκεκριμένες απαιτήσεις και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την άποψη ότι «ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική επέμβαση» και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «θα εντείνουν τις προσπάθειές τους εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας». «Αποτροπιασμό» για τη ρωσο-κινεζική στάση εξέφρασαν οι πρέσβεις Βρετανίας και Γαλλίας, με τον Γάλλο να κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για τη συριακή ηγεσία». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «ασυγχώρητη και αδικαιολόγητη στάση» και ο Βρετανός πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα «να φύγει τώρα ο Ασαντ». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και ο ΓΓ, Μπαν Γκι Μουν εξέφρασαν «απογοήτευση» για τη μη ύπαρξη απόφασης.

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τους παρατηρητές, των οποίων η θητεία λήγει σήμερα.

Σκληρές μάχες και προπαγάνδα

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές συνοικίες της Δαμασκού όπου συμμετέχουν το πυροβολικό, τανκς και ελικόπτερα. Ο συριακός στρατός κάλεσε τους κατοίκους «σε περιοχές μαχών» να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί θα γίνουν «ευρείες επιχειρήσεις» και προειδοποίησε ότι «είναι πιθανό τρομοκράτες να εμφανιστούν με στρατιωτικές στολές». Ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ισχυριζόταν, χθες, ότι ελέγχει δύο μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με την Τουρκία και ένα στα σύνορα με το Ιράκ, με μόνο το τελευταίο σημείο να επιβεβαιώνεται.

Ταυτόχρονα, αλλεπάλληλα σενάρια διακινούνται από τους αντικαθεστωτικούς και ξένα ΜΜΕ για το πού βρίσκεται ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ. Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες του με τον νέο υπουργό Αμυνας που ορκίστηκε μετά τη δολοφονία του προηγούμενου την Τετάρτη. Επίσης τη σημασία του έχει δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» που αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τόμας Ντόνιλον, στο Ισραήλ - ακολούθησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών - συζητήθηκε ισραηλινή πρόταση για επίθεση κατά της Συρίας από τον ισραηλινό στρατό, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ απέρριψαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ