Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαχρονικός «Ηρακλής μαινόμενος»

Η θεατρική ομάδα «Aquila Theatre» του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, ΝΥU, θα παρουσιάσει στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», (22, 23, 24/7 9 μ.μ.), τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη, σε μετάφραση - διασκευή του Peter Meineck (ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, NYU) και σκηνοθεσία της Desiree Sanchez (θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι). Παίζουν: Brent Werzner ( Ηρακλής), Brain Delate (Θησέας), Elizabeth Wakehouse (Μεγάρα, Ιρις), Richard Willis (Αμφιτρύων, Αγγελιαφόρος, Ζωή Τατόπουλος (Μαινάδα), κ.ά.

Η παράσταση πλαισιώνεται με εργαστήριο (22/7, 5- 8.30 μ.μ., με ελληνική μετάφραση), με θέμα «Η αλήθεια της μάσκας» και συζητήσεις με το κοινό.

Η παράσταση «διαβάζει» την «αλήθεια» του Ευριπίδη με σύγχρονη αντίληψη. Συνδυάζοντας την τρέλα του πολέμου με την τρέλα του Ηρακλή, επισημαίνει τον παραλογισμό και την ωμότητα του πολέμου - διαχρονικά - και τη σκληρή πραγματικότητα των χιλιάδων βετεράνων πολέμου, που επιστρέφοντας στη χώρα τους βιώνουν έντονο μετά - τραυματικό στρες. Ο «Ηρακλής» του Ευριπίδη «θέτει δύσκολα ερωτήματα για το πώς ένας άνδρας βουτηγμένος στο αίμα της μάχης θα μπορούσε ποτέ να επανενταχθεί σε μια κοινωνία εν καιρώ ειρήνης», επισημαίνει ο θίασος.

Με αυτό το σκεπτικό στην παράσταση αντικαταστάθηκε ο Χορός της τραγωδίας, με αληθινές, βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες («προϊόν μακρόχρονης έρευνας και καταγραφής» του θιάσου) βετεράνων Αμερικανών - ανδρών και γυναικών - στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Οπως λένε οι καλλιτέχνες, ταξιδεύοντας «σε όλη τη χώρα», έθεσαν στους Αμερικανούς βετεράνους των παραπάνω πολέμων «ερωτήματα βασισμένα στο περιεχόμενο των χορικών του "Ηρακλή" και κινηματογραφήσαμε τις απαντήσεις τους, τις οποίες προβάλλουμε ως οργανικό μέρος της παράστασης. Είναι μια τολμηρή ιδέα, αλλά ελπίζουμε ότι έχει αλήθεια, συναίσθημα και βάθος, ενώ ταυτόχρονα θέτει αυτό το αρχαίο έργο απέναντι σε σύγχρονες ανησυχίες, αναδεικνύοντας την αιώνια δυναμική της ελληνικής τραγωδίας».

Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους ρόλους φορούν μάσκες, φιλοτεχνημένες από τον David Knezz και βασισμένες στις έρευνες του Peter Meineck.

Εισιτήριο: 20 ευρώ, 12 μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑμΕΑ. Πληροφορίες: 210- 3418.550.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ