Κυριακή 22 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Νέο χτύπημα σε εφάπαξ, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα

Νέες περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ ετοιμάζονται σε βάρος της λαϊκής οικογένειας

Ο νέος γύρος επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα επιβάλλει τη μαζικοποίηση των σωματείων και της οργανωμένης πάλης (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)

Motion Team

Ο νέος γύρος επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα επιβάλλει τη μαζικοποίηση των σωματείων και της οργανωμένης πάλης (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
Το νέο «μαχαίρι» που ετοιμάζει η κυβέρνηση να ρίξει στα εφάπαξ, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα εκφράζει τη συνέχεια της αντεργατικής λαίλαπας, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: ότι όσα ονόματα και πρόσωπα κι αν αλλάξουν, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου συνεχίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της διασφάλισης δηλαδή και αύξησης των κερδών των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την περικοπή δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ το υπουργείο Εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έχει αναλάβει να «εξοικονομήσει» πόρους ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την επιβολή πλαφόν (ανώτατου ορίου) στις συντάξεις και τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δραστική περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα).

Για τα κοινωνικά επιδόματα είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το Μάρτη του 2012 η ΝΔ ζητούσε «να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες παροχών και αυστηρά κριτήρια ορισμού των δικαιούχων, έτσι ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη». Θέση ευθυγραμμισμένη με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ζητά την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Ακόμα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας πριν λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα αναφέρθηκε στην «εξοικονόμηση πόρων» μέσα από την «ορθολογική» διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή από το πετσόκομμά τους.

Με σημαία τη «βιωσιμότητα»

Για το πλαφόν στις συντάξεις ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, ήταν αρκετά σαφής. Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα μπει «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», πράγμα που θα οδηγήσει σαφώς σε μειώσεις των αποδιδόμενων συντάξεων. Μέχρι τώρα το πλαφόν αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις στις οποίες συνυπολογίζονται μόνο τα οικογενειακά επιδόματα. Στο εξής ο στόχος είναι να θεσμοθετηθεί νέο πλαφόν, στο οποίο θα συναθροίζονται η κύρια και οι επικουρικές συντάξεις. Επίσης το ίδιο πλαφόν μπορεί να υπολογίζεται και για κάποιον που παίρνει δύο συντάξεις (για παράδειγμα τη δική του και χηρείας ή δύο συντάξεις από δύο διαφορετικές παράλληλες εργασίες).

Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το πλαφόν, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ, ερευνητικό ίδρυμα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) είναι τα 2.400 ευρώ. Με δεδομένο ότι το σημερινό όριο για την κύρια σύνταξη και τα οικογενειακά επιδόματα στο ΙΚΑ είναι τα 2.730 ευρώ, γίνεται αντιληπτό τι πετσόκομμα θα γίνει...

Ολα τα παραπάνω, προχωρούν στο φόντο απανωτών επισημάνσεων από στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ (βλ. και πρόσφατη Εκθεση της Κομισιόν για τις συντάξεις) για την ανάγκη να προστατευθεί η «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων. «Βιωσιμότητα» που θυμούνται μόνο όταν μεθοδεύουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, αφού (και) αυτή επικαλούνταν όσες φορές αύξαναν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, μείωναν τις συντάξεις κλπ. Βέβαια είναι οι ίδιοι που στηρίζουν ή δικαιολογούν την εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών, δίνουν κάλυψη στα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν και οι εργοδότες και το κράτος στα Ταμεία, επιτρέπουν την άλωση των αποθεματικών τους από τις εταιρείας Υγείας - Πρόνοιας κλπ.

Εκβιασμοί

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και ο σχεδιασμός για το πετσόκομμα στο εφάπαξ. Με πρόσχημα ότι τα εφάπαξ είναι μεγαλύτερα από τις εισφορές που έχουν εισπραχθεί γι' αυτό το λόγο στη διάρκεια του εργασιακού βίου (οι μελέτες πάνω στις οποίες βασίζεται αυτή η εκτίμηση είναι σε πολλά σημεία τους αυθαίρετες), η κυβέρνηση προωθεί μειώσεις 10% έως 40%, που αφορούν πάνω από 20 Ταμεία Πρόνοιας.

Την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα μειώσει εκ νέου το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6%. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μείωση 15%-20% και αθροιστικά να μειώσει το εφάπαξ που παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος όταν συνταξιοδοτείται μέχρι και 43%! Το εφάπαξ το καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αυτή τη στιγμή έχει σε εκκρεμότητα 54 χιλιάδες αιτήσεις λόγω οξύτατου οικονομικού προβλήματος.

Το υπουργείο, όπως αποκαλύπτεται σε ανακοίνωσή του, θέτει τη μείωση του εφάπαξ εκβιαστικά σημειώνοντας ότι αποτελεί απαραίτητο όρο προκειμένου το κράτος να καταβάλλει στο ΤΠΔΥ το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την καταβολή αυτού του ποσού και μετά το κράτος δεν πρόκειται να ξαναδώσει χρήματα στο Ταμείο. Ο υπουργός έχει το θράσος να δηλώνει ότι «δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι για την κακή οικονομική κατάσταση του ΤΠΔΥ και του συνόλου των Ταμείων αιτία είναι η λεηλασία των αποθεματικών τους από το κράτος και τους καπιταλιστές μέσω των άτοκων καταθέσεων, των χρηματοδοτήσεων από αυτά των επιχειρηματιών, του τζόγου και των δομημένων ομολόγων, του πρόσφατου «κουρέματος» κλπ.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ