Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ουσιαστικά μέτρα για τους πυρόπληκτους των Χανίων

Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος

Μέτρα για τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά σε χωριά του Δήμου Κισσάμου Χανίων, πρώην Δήμου Ιναχωρίου στις 18 και 19 Ιούλη 2012, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης και απευθύνεται στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης - Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά στα χωριά Κεφάλι, Παπαδιανά, Βαθύ, Πλοκαμιανά, Αμυγδαλοκεφάλι του Δήμου Κισσάμου Χανίων του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, που έκαψε σπίτια, αποθήκες, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών κύρια ελαιοδέντρων, δασικές εκτάσεις και μεγάλο αριθμό ζώων και μελισσών, έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιός και η ζωή του λαού.

Η Κίσσαμος, τα Χανιά όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάθμευε εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά, φέτος δεν ήρθε, παρά τις κλήσεις των φορέων και των κατοίκων του νομού εδώ και 2 μήνες με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της μεγάλης έκτασης των καταστροφών, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη καταστολή τους. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτος εδώ και χρόνια.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Αν σκοπεύει η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χανίων (άμεσα να έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.
  • Αν θα προχωρήσει στην άμεση καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.
  • Αν θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοίκων και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ