Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πολιτισμός στην υπηρεσία του λαού και όχι των ιδιωτών!

Την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Πολιτισμό και στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον τομέα του Πολιτισμού καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι μέσα στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, «για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ΥΠΠΟ συγχωνεύεται με άλλο υπουργείο, τώρα με το Παιδείας. Η διοικητική αυτή αλλαγή επ' ουδενί δε συνιστά και αλλαγή πολιτικής. Η εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, της Παιδείας και του Αθλητισμού θα δυναμώσει. Τα δικαιώματα του λαού στη μόρφωση και στον πολιτισμό θα δεχτούν νέα συντριπτικά πλήγματα».

Για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι «είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των εργαζομένων». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία, κατά τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, «δεν έθεσε τα διαχρονικά, συνεχώς επιδεινούμενα, προβλήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης του Πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συστηματική υποβάθμιση και απαξίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, την εργασιακή "γαλέρα", την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς». Αντίθετα, «η διοίκηση της Ομοσπονδίας περιορίστηκε στη συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, εκτιμώντας ότι "υποβαθμίζει τον Πολιτισμό και απομακρύνει το υπουργείο από τον αναπτυξιακό ρόλο που είχε με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ)».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) επειδή, στις 16 Ιούλη, όταν έκλεισε η Ακρόπολη νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, «αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση που αδιαφόρησε για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων εν μέσω καύσωνα, έδειξε...κατανόηση και "στάση διευκόλυνσης" προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως η συνάντησή της (17/7) με τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, "διεξήχθη μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης"!!!».

Για το περιστατικό με το άνοιγμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και τυπικά «την αποζημίωση του προσωπικού που εργάζεται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εκτός του ωραρίου λειτουργίας, από ...ιδιώτες», εν προκειμένω τους τουριστικούς πράκτορες. Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η ΠΕΥΦΑ όχι μόνο επικρότησε την πρόταση αυτή ερχόμενη μάλιστα σε συνεννόηση με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων της Ρόδου, αλλά με την αδρανή θέση της σ' αυτήν την απόφαση συναινεί επί της ουσίας στη μετατροπή των εργαζομένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε "υπαλλήλους" των ιδιωτών!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ζήτημα της λειτουργίας και της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν λύνεται με την εναπόθεσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ισα-ίσα, η ζωή απέδειξε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στα χέρια των επιχειρηματιών και στη λογική του κέρδους είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε". Λύνεται με την κάλυψη όλων των κενών, με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων που θα είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών (με τις εύλογες εξαιρέσεις φυσικά) αν η κυβέρνηση πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ