Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απλώς... αφιέρωμα στον Καλομοίρη

Θύμα της καπιταλιστικής κρίσης έπεσε και το καθιερωμένο και πολύ ποιοτικό Φεστιβάλ Σάμου «Μανώλης Καλομοίρης», αφιερωμένο στο μεγάλο και πρωτοπόρο Σαμιώτη συνθέτη, μουσικό και δάσκαλο μουσικής. Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το θάνατό του. Ισως, αν δεν υπήρχε αυτή η στρογγυλή επέτειος, το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» να «έπεφτε» στη λήθη. Δυστυχώς, φεστιβάλ φέτος δε θα γίνει, καθώς το ΥΠΠΟ δεν επιχορήγησε το θεσμό, αλλά και οι λεγόμενοι «χορηγοί» ουδόλως συγκινούνται με δημιουργούς σαν τον Καλομοίρη και με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως εκείνοι που προσκαλούνταν σ' αυτό το φεστιβάλ. Ευτυχώς, θα γίνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Μ. Καλομοίρη, που θα θυμίσει - σε μικρογραφία βέβαια- τα πλουσιότατα φεστιβάλ των προηγούμενων χρόνων.

Το αφιέρωμα (1, 2 και 13/8), με επιχορήγηση του δήμου Σάμου και ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει δύο ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού (με έργα του Καλομοίρη) και συναυλία μουσικής δωματίου (με έργα Καλομοίρη και Ραχμάνινοφ).

Την Τετάρτη (1/8) στην αίθουσα «Σίβυλλα» του ξενοδοχείου «DORYSSA SEA SIDE RESORT» (Πυθαγόρειο) και την Πέμπτη (2/8) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Καρλοβάσου, θα δοθούν ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού. Προλογίζει ο αρχιμουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Μ. Καλομοίρης», Βύρων Φιδετζής. Συμμετέχουν: Ελένη Μουζάλα (πιάνο), Μήνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Θανάσης Αποστολόπουλος (συνοδεία πιάνου). Θα ερμηνευθούν ποιήματα Ελλήνων (Παλαμάς, Μαλακάσης, Πάλλης, Δημοτική Ποίηση) και του Βίκτωρος Ουγκώ, μελισμένα από τον Καλομοίρη.

Στις 13 Αυγούστου, η συναυλία με έργα μουσικής δωματίου του Καλομοίρη, αλλά και του Ραχμάνινοφ, θα δοθεί στο θέατρο του Πυθαγορείου. Συμμετέχουν οι: Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Αγγελος Λαικάκης (βιολοντσέλο) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).

Την εποπτεία του μουσικού προγράμματος του αφιερώματος ανέλαβε η Χαρά Καλομοίρη (εγγονή του συνθέτη και δασκάλα μουσικής). Περισσότερες πληροφορίες στο δήμο Σάμου: 22733-50100.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ