Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ετοιμο το σχέδιο κατάτμησης

Ενα κερδοφόρο κομμάτι σε ιδιώτες με «πανωπροίκι» και ένα δεύτερο μόνο με τα «βαρίδια» του αγροτοβιομηχανικού κλάδου

Στην τελική ευθεία περνά το σχέδιο κατάτμησης και διάλυσης του Ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), εξέλιξη που έρχεται να εξυπηρετήσει τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά από αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκρίνεται η διάσπαση της ΑΤΕ σε 2 κομμάτια: μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, μοντέλο που έρχεται να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μελλοντικών «επενδυτών». Το «καλό» κομμάτι, αυτό που υπόσχεται εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, κατά τα φαινόμενα θα εξαγοραστεί στη συνέχεια από άλλο ενδιαφερόμενο τραπεζικό όμιλο. Οι διαγκωνισμοί από τις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου ήδη έχουν ξεκινήσει.

Σε άλλη εταιρεία, στο λεγόμενο «κακό» κομμάτι, μεταφέρονται όσα είναι αδιάφορα είτε θεωρούνται «βαρίδια» από τους κεφαλαιοκράτες - επίδοξους «επενδυτές». Σε αυτή την εταιρία - ομπρέλα ετοιμάζονται να στοιβάξουν, πρώτα και κύρια, τις θυγατρικές της σημερινής ΑΤΕ που ανήκουν στο αγροτοβιομηχανικό κλάδο, συγκεκριμένα : «ΔΩΔΩΝΗ», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ). Στην ίδια «κακή» εταιρεία θα εμφανίσουν και τα επισφαλή δάνεια πελατών τους, κατά βάση αυτά που θεωρούνται οριστικά χαμένα ή που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αποπληρωμής τους στο μέλλον. Το «ξεσκαρτάρισμα» ξεκίνησε με τα καθυστερούμενα δάνεια της θυγατρικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ προς την ΑΤΕ, η διοίκηση της οποίας προχώρησε στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η εκποίηση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων σε ενδιαφερόμενους, ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο της «εκκαθάρισης» για ό,τι ξεμείνει στα αζήτητα.

Χοντρό παιχνίδι φαίνεται να εξελίσσεται γύρω από την ιδιωτικοποίηση της μελλοντικής «εξυγιασμένης» ΑΤΕ την οποία διεκδικούν τραπεζικοί όμιλοι. Γι' αυτό το κομμάτι γίνεται συζήτηση - παζάρι με την τρόικα για το κατά πόσο θα ενισχυθεί μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία στη συνέχεια θα παραλάβει για πανωπροίκι ο μελλοντικός αγοραστής. Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούν μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα και μαζική απομάκρυνση εργαζομένων στην τράπεζα, διαδικασία που αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις επιχειρηματικές συνέργειες, τη δυνατότητα μεγάλης συμπίεσης του «κόστους», που θα επιφέρει η απορρόφηση από άλλη τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ