Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τραγική η κατάσταση λόγω υποχρηματοδότησης

Χαρακτηριστική η μαρτυρία διευθύντριας σχολείου, που παραιτήθηκε από τη θέση του ταμία της σχολικής επιτροπής

Ανεπαρκής συντήρηση εγκαταστάσεων με συνέπεια κινδύνους για εργαζόμενους και μαθητές, διόγκωση χρεών, υποχρηματοδότηση, ορατό το ενδεχόμενο για κλείσιμο σχολικών μονάδων. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην εκπαίδευση σήμερα, όπως αναδείχτηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, με αφορμή την παραίτηση της διευθύντριας του 15ου Γενικού Λυκείου Αθήνας από τη θέση του Ταμία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της 6ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθήνας.

Στο κείμενο της επιστολής παραίτησής της με ημερομηνία 26/6/12 γράφει η ίδια η διευθύντρια: «Λόγω της έλλειψης κονδυλίων και της συνακόλουθης υποχρηματοδότησης των σχολείων, ειδικά από τις αρχές του σχολικού έτους 2011 - 2012, η Σχολική Επιτροπή κλήθηκε πολλές φορές να χαράξει προτεραιότητες ως προς την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές τους δαπάνες, αλλά και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και των κτιρίων με όλες τις ελλείψεις και τους συνακόλουθους κινδύνους που αυτή η επιλογή συνεπάγεται (σ.σ. ξεδιάλεγε με τα ελάχιστα λεφτά που της έδιναν τι να πρωτοπληρώσει). Επισημαίνω ιδιαίτερα την ανεπαρκή συντήρηση των εγκαταστάσεων (όπως για παράδειγμα του φυσικού αερίου), αλλά και μια σειρά άλλων προβλημάτων που ενδεχομένως περικλείουν και κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των μαθητών ή και των υποδομών.

Τέλος, τα χρέη διογκώνονται και ενώ πλησιάζουμε στη λήξη του σχολικού έτους 2011-12, ακόμη και αυτά τα ανεπαρκέστατα κονδύλια που διατίθενται σε σχέση και με το γεγονός της κατάργησης ή της υπολειτουργίας των οργανισμών και των υπηρεσιών που άλλοτε στήριξαν τη λειτουργία των σχολείων (ΟΣΚ, τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων) δεν έχει διατεθεί μέχρι και σήμερα ούτε ένα ευρώ για το έτος 2012. Θεωρώ ότι όλα αυτά συνθέτουν μια δυσοίωνη προοπτική που δε θα αργήσει να φανεί, καθώς ήδη καθυστερούν αναγκαιότατες επισκευές και συντηρήσεις για άρση κινδύνων, ενώ και η συσσώρευση χρεών εάν δεν αναστραφεί θα οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων. Πιστεύω ότι επιβάλλεται η παραίτησή μου, προκειμένου να δείξω και έμπρακτα αυτό που από την αρχή της ανάληψης αυτής της θέσης τονίζω ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι».

Την πολιτική που οδηγεί τα σχολεία στον γκρεμό κατήγγειλαν στο ΔΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση για πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ