Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με τη Συρία και το Ιράν στο στόχαστρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Συρία, το Ιράν, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βαραίνουν στις αποσκευές του ο επικεφαλής του Πενταγώνου ξεκίνησε την Κυριακή την πενθήμερη περιοδεία του στην περιοχή με επισκέψεις στην Τυνησία, την αυλαία έναρξης της περιοδείας, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και φυσικά το Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι το «κλειδί» εξού και τα «δώρα» που κομίζει ο Πανέτα, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία που εγκρίθηκε με την υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τις παραμονές της επίσκεψης και μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα αντιβαλλιστικής ασπίδας «Σιδηρούν θόλος», για το οποίο οι ΗΠΑ ήδη έχουν διοχετεύσει 205 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Τυνησία και την Αίγυπτο, στόχος της περιοδείας είναι η στήριξη «της διαδικασίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», που οι ΗΠΑ προωθούν ως «Αραβική άνοιξη», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο αναγκαίος, λόγω εξελίξεων και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αστικός εκσυγχρονισμός. Στην Τυνησία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αμπντουλκερίμ Αζ-Ζουμπέιντι καθώς και με τον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι, ενώ στην Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και φυσικά με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) Χουσέιν Ταντάουι. Στόχος είναι η επίτευξη νέων συμφωνιών στον τομέα της «ασφάλειας» και η επιβεβαίωση της συνέχειας των πολύ στενών δεσμών «με τους νέους ισλαμιστές ηγέτες» όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου... Πάντως η Συρία και το Ιράν είναι αυτό που πραγματικά απασχολεί τον Λίον Πανέτα, που μέχρι στιγμής σε κάθε σταθμό δεν σταματά να κάνει δηλώσεις. Το «καρφί στο φέρετρο του προέδρου Ασαντ» έχει μπει, διαβεβαίωσε με την άφιξή του στην Τύνιδα ο Πανέτα. Εάν για τη Συρία τα σχέδια έχουν δρομολογηθεί, για το Ιράν η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και πιο περίπλοκη.

Το Ισραήλ δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά μία μονομερή επίθεση στο Ιράν, τόνισε ο Πανέτα πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει να στηρίζει τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες... Ωστόσο, χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», εν αναμονή της άφιξης Πανέτα, απάντησε σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα όπου αναφέρει ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες, για ένα σχέδιο Β των ΗΠΑ, όσον αφορά τα προληπτικά πλήγματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι η ενημέρωση αυτή ήταν η σημαντικότερη στο πλαίσιο των προσπαθειών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν το Ισραήλ τον Ιούνιο, μεταξύ τους η Χίλαρι Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ