Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Ενίσχυση της στήριξης του Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συγκινημένος που βρέθηκε «στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και της ομιλίας κοντά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία επίσης δεσμεύθηκε για ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ, ακόμη και στήριξη σε ενδεχόμενη ισραηλινή απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς οι ΗΠΑ «έχουν ηθικό καθήκον» να αποτρέψουν μία τέτοια προοπτική.

Οι «κορόνες» του Ρόμνεϊ μπορεί να προκάλεσαν ευφορία στην ισραηλινή πλευρά, ωστόσο ο διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, αντέδρασε λέγοντας ότι «οι δηλώσεις του Μιτ Ρόμνεϊ βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι απαράδεκτες και τις απορρίπτουμε».

Ουσιαστικά ο Ρόμνεϊ ανακηρύσσοντας «μονομερώς» την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ απλώς «αντιγράφει» τον πρόεδρο Ομπάμα που επίσης το 2008, διεκδικώντας την προεδρία, είχε δηλώσει: «Συνεχίζω να λέω ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ»... «Εχω όμως πει επίσης ότι το θέμα συνδέεται με το τελικό καθεστώς». Οπως σημειώνει και ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ζαλμάν Σοβάλ όλες οι συναντήσεις με τους «υποψήφιους είναι πανομοιότυπες».

Υπό αυτό το σκεπτικό, η ερμηνεία για «καθαρά προεκλογική χροιά» των δηλώσεων είναι μονόπλευρη και επιφανειακή. Είναι σταθερή επιλογή όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων, η «πολύ στενή σχέση» με το Ισραήλ. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχέδιά τους για τη Συρία και το Ιράν, το Ισραήλ είναι το «κλειδί» όπως και για τη δημιουργία των συνθηκών που οι ΗΠΑ προωθούν για την ευρύτερη περιοχή, καθώς στρέφουν την προσοχή τους στην Ασία και τον Ειρηνικό. Εξ ου και οι συναντήσεις που είχε ο Ρόμνεϊ. Εκτός της πολιτικής ηγεσίας και με την οικονομική ολιγαρχία, στο δείπνο που παρέθεσε για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και τη συλλογή χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία.

Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας από την ισραηλινή κυβέρνηση

Βέβαια, την ίδια στιγμή, στην παράλια πόλη Νετάνια ένας ακόμη Ισραηλινός αυτοπυρπολήθηκε, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή η περίπτωση συνδέεται με τις ευρείες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, όπως συνέβη με τα δύο άλλα περιστατικά μέσα στο μήνα Ιούλιο. Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε δε χθες μια σειρά μέτρων λιτότητας τα οποία χαρακτήρισε «απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος» της χώρας και για να προστατευθεί το Ισραήλ από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περιλαμβάνεται η άμεση αύξηση κατά μία μονάδα του ΦΠΑ στο 17%, καθώς και η αύξηση κατά μία μονάδα από την επόμενη χρονιά του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν μηνιαίο εισόδημα από 8.881 έως 41.830 σέκελ (1.790 έως 8.431 ευρώ). Επίσης, ειδικός φόρος 2% θα επιβληθεί στα εισοδήματα άνω των 67.000 σέκελ (13.500 ευρώ), ενώ τέλος προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, εκτός από τα υπουργεία Αμυνας, Παιδείας, Κοινωνικών Θεμάτων και Ενσωμάτωσης των νέων μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ