Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ - ΚΚΕ
«Πάλη για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του νόμου»

Ψηφίστηκε χτες ο νόμος για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση του νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΕΙ και άλλες διατάξεις», το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ τονίζοντας ότι με πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις ολοκληρώνει την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Σε σύνολο 263 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 163 βουλευτές - από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση - και 101 κατά.

Το ΚΚΕ θα εναντιωθεί με κάθε τρόπο στην πολιτική επιλογή της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ προκειμένου να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τόνισε πως «θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να οργανώσουμε, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε την πάλη των φοιτητών, των διδασκόντων, των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να μην εφαρμοστεί ούτε μία πτυχή του σημερινού ή του χτεσινού νόμου». Επισήμανε πως «το ΚΚΕ θέλει να ανατρέψει όλο αυτό το οικοδόμημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και που στο όνομα αυτών θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Την ίδια στιγμή - είπε - η κυβέρνηση θέλει «να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο και όχι να τον αναιρέσει. Δεν αλλοιώνει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Δεν ανατρέπει τη φιλοσοφία του». Μάλιστα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση μιλά για αντιμετώπιση «δυσλειτουργιών» εννοεί «τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θέλει να υπερκεράσει» και «γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν διατάξεις που βρίσκονται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση».

Συνολικά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει «την ολοκλήρωση της λογικής του πανεπιστημίου της αγοράς, ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ, βαθαίνοντας τα επιχειρηματικά του χαρακτηριστικά». Ετσι προχωρά «σε πτυχία υποβαθμισμένα και πολλαπλών ταχυτήτων. Οδηγεί σε κατάργηση του ασύλου, βάζει ταφόπλακα στην όποια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με την επιβολή διδάκτρων, εφαρμόζει δηλαδή με συνέπεια το σύνολο των κατευθύνσεων της ΕΕ». Οπως σημείωσε, με το νομοσχέδιο «αφήνετε όλους τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα άθικτους», ενώ «ο αυταρχικός χαρακτήρας της διοίκησης θωρακίζεται». Τέλος ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε πως «ο νόμος αυτός ξεπουλά τη φοιτητική μέριμνα».

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Αρβανιτόπουλος, κατέστησε σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η γρηγορότερη παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος - πλαίσιο. «Οι ρυθμίσεις έχουν στόχο να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση γιατί πρέπει να είναι λειτουργική και αποτελεσματική», είπε και σημείωσε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί και το διοικητικό σκέλος της μεταρρύθμισης προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα». Εκ μέρους κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Α. Λοβέρδου, ασκήθηκε κριτική λέγοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί «αντιμεταρρύθμιση», ενώ ο ίδιος καταψήφισε το νομοσχέδιο στην ονομαστική ψηφοφορία, όπως και 5 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2024-02-16 00:00:00.0)
Με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, βορά στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων (2022-07-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2022-07-15 00:00:00.0)
Νέα επιβάρυνση στη λαϊκή κατοικία (2013-12-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-02-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ