Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προκαλεί εργαζόμενους και αγροτιά

Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο των εργαζομένων. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή κάνει λόγο για αντιλαϊκή επιλογή που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ) που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με τραγικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στη φτωχή αγροτιά και τις συνεταιριστικές βιομηχανίες («Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», ΣΕΚΑΠ, «Δωδώνη»).

Την ίδια ώρα στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αγροτική. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Εκεί, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής επιχείρησαν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα/χάρισμα του ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Πειραιώς ως πράξη που ωφελεί τους φορολογούμενους, τους αγρότες και τους μικροκαταθέτες. Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, που σε σύντομη παρέμβασή του μίλησε για ξεκάθαρα αντιλαϊκή επιλογή, που ευνοεί τόσο την Τράπεζα Πειραιώς όσο και συνολικά το κεφάλαιο.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κριτική του ΚΚΕ δεν εστιάζεται στο αν ακολουθήθηκε ή όχι νομότυπη διαδικασία ούτε στο αν υπάρχει η απαραίτητη νομοθεσία σημειώνοντας πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. «Δωρίσατε την ΑΤΕ στην Πειραιώς» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στον εκφρασμένο στόχο «να μείνουν 2,5 τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο μέλλον των εργαζομένων στην τράπεζα θύμισε πως μετά από κάθε συγχώνευση υπάρχουν απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε στις συνέπειες στον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι θα έχουμε μαζική αλλαγή των χρήσεων μέσω της συγκέντρωσής της στα χέρια λίγων και την υποθήκευσή της. Την ίδια στιγμή - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - η κίνηση της κυβέρνησης «διευκολύνει να μονοπωληθούν μια σειρά κλάδοι», όπως αυτοί του γάλακτος, της ζάχαρης και του καπνού, με τη διάλυση της «Δωδώνης», της ΣΕΚΑΠ και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης». Συνολικά ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία «είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, γιατί θα έχει αρνητικές επιπτώσεως στους εργαζόμενους της ΑΤΕ, στους αγρότες και στις διατροφικές ανάγκες του λαού».

Η απόφαση για την παράδοση της ΑΤΕ στην Πειραιώς ήταν μονόδρομος υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Στουρνάρας, και προκρίθηκε «με γνώμονα το μεγαλύτερο όφελος». Μάλιστα, τόνισε, ότι για την προώθηση του θέματος αυτού υπήρξε μεγάλη πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και «υπήρχε ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης της τράπεζας». Επιπρόσθετα τόνισε ότι το PSI δεν επιβάρυνε την κατάσταση της ΑΤΕ. Οσον αφορά το αιφνίδιο της απόφασης, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι όταν πρόκειται για τράπεζες «δεν μπορείς να καθυστερήσεις προκειμένου να μην υπάρξει πανικός στους καταθέτες»...

Η κίνηση αυτή... απάλλαξε από ένα μεγάλο βάρος τους Ελληνες φορολογούμενους ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Προβόπουλος. Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «ο Ελληνας φορολογούμενος όχι μόνον είχε αρνητική απόδοση για τα χρήματα που έβαλε, αλλά επιπλέον θα εκαλείτο να βάλει και άλλα 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τη μαύρη τρύπα της περιόδου αυτής και να συνεχίσει η τράπεζα τη λειτουργία της». Επανέλαβε την συνήθη επιχειρηματολογία περί διασφάλισης των καταθέσεων και της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι αν δεν λαμβάνονταν η συγκεκριμένη απόφαση «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ»...

Η χτεσινή συγκέντρωση

Λίγο πριν από τις 12 χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ με πανό στα χέρια και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην οδό Σταδίου και από κει με πορεία κατέληξαν στη Βουλή. Μαζί τους έκαναν συγκέντρωση και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) οι οποίοι χτες βρίσκονταν σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ξεπούλημα και της ΤΤ και ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να τους ενημερώσει υπεύθυνα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Ταμιευτηρίου. Τη Δευτέρα 6/8 οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με νέα πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

Μετά από σχεδόν μία ώρα αναμονής έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι έφυγαν με πορεία προς τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ όπου πραγματοποιήθηκε νέα ενημέρωση από τη διοίκηση του συλλόγου. Πάντως, προχτές, σε ενημέρωση στην οποία είχαν προχωρήσει ξανά οι εργαζόμενοι παραβρέθηκε και ο νέος εκκαθαριστής της ΑΤΕ, οποίος επιβεβαίωσε ότι αναμένονται απολύσεις με τη νόμιμη αποζημίωση, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτές οι αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο μετά το τέλος της εκκαθάρισης, δηλαδή μετά από δέκα με δεκαπέντε χρόνια!..

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Αγροτική, με ανακοίνωσή τους χτες, καλούν τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, να πάρουν τα μέτρα τους και να μην αφήσουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Επίσης, για μία ακόμα φορά απαιτούν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ώστε να εξασφαλιστεί μαζική και σταθερή συμμετοχή, καλύτερη οργάνωση, και να αποφασιστούν στόχοι και μορφές του αγώνα το ερχόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ