Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Σ. ΠΕΡΕΣ
Στην Αθήνα το «γεράκι του πολέμου»

Νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση με αιχμή τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας - Τελ Αβίβ αναμένεται να δώσει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στις 6-8 Αυγούστου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία και Ιράν εξαιτίας της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή και της διαμάχης για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενεργότερη ανάμειξη της εγχώριας πλουτοκρατίας και της τρικομματικής κυβέρνησης σε τυχοδιωκτικές ενέργειες. Αλλωστε, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα άλλωστε, πραγματοποιήθηκε κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση στο Αιγαίο, ενώ δύο σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στάθμευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αντ. Σαμαράς θα παραστεί στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας στην υποδοχή του Σ. Πέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να μεταβεί μαζί με τον Πέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Ιωάννινα, ώστε ο δεύτερος να επισκεφθεί την εβραϊκή κοινότητα των Ρωμανιωτών. Είναι η δεύτερη επίσκεψη ισραηλινού Προέδρου από το 2006 και γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Κ. Παπούλια στο Ισραήλ τον Ιούλη του 2011.

Στρατηγική διάσταση προσδίδει στη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ ο διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από λίγες μέρες στην «Καθημερινή», ενόψει της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Ισραηλινού προέδρου. Ο Χάρις χαρακτηρίζει «άριστες» τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, περιγράφει την ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή «ζωτικής σημασίας» για τις ΗΠΑ, και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τον αμερικανικό ρόλο στην «τετραμερή συνεργασία» για την αξιοποίηση των σημαντικών ενεργειακών αποθεμάτων «στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου, και ίσως κάποια μέρα και της Ελλάδας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ