Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Σινά και καρατόμηση αξιωματούχων

KAΪΡΟ.--

Δυναμικά μέτρα στη μεθόριο της Αιγύπτου με το Ισραήλ έπειτα από την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση κατά συνοριοφυλάκων στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά πήρε χτες η κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Αφ' ενός διέταξε την πραγματοποίηση επιχείρησης στρατού και αστυνομίας που υποστηρίχτηκε για πρώτη φορά από το 1973 από στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά τζετ στα περίχωρα της πόλης Σέιχ Ζουάγιντ και του παρακείμενου χωριού Τούμαχ, με αφορμή τρεις επιθέσεις που πραγματοποίησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένοπλοι αγνώστου ταυτότητας σε μεθοριακά φυλάκια της περιοχής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων. Η επιδρομή των τζετ της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας στο βόρειο Σινά χτες τα ξημερώματα προκάλεσε «το θάνατο τουλάχιστον 20 ισλαμιστών». Μάλιστα σε φειδωλή ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού σημειώνεται ότι στόχος της «επιτυχούς» επιχείρησης ήταν «η αποκατάσταση του ελέγχου και της ασφάλειας με την καταδίωξη ένοπλων τρομοκρατών» και ότι παρόμοιες αποστολές θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Η δεύτερη κίνηση στην οποία προέβη χτες ο πρόεδρος Μόρσι για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου Σινά ήταν η «καρατόμηση» και η άμεση αντικατάσταση μεταξύ άλλων των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών,της επαρχίας Βορείου Σινά και της προεδρικής φρουράς. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μουράντ Μουάφι αυτός είχε εμφανιστεί λίγες ώρες νωρίτερα χτες να δηλώνει σε ΜΜΕ του Καΐρου πως η υπηρεσία του γνώριζε εγκαίρως τις ισραηλινές προειδοποιήσεις για επιθέσεις ισλαμιστών στο βόρειο Σινά, αλλά δεν έπραξε τίποτε «γιατί δεν πίστευε πως Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να επιτεθούν σε Μουσουλμάνους σπάζοντας τη νηστεία του Ραμαζανιού»!

Επιπλέον, το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως οι αιγυπτιακές αρχές (μετά τις επιθέσεις της Κυριακής στο Σινά με αποτέλεσμα τους 16 νεκρούς Αιγύπτιους συνοριοφύλακες) προχώρησαν στο σφράγισμα όλων των σηράγγων που συνδέουν την περιοχή με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας άμεσα σημαντικές αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά, καύσιμα και ορισμένα είδη τροφίμων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ