Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανησυχεί» ακόμα και ο Μπαν Κι Μουν

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Σοβαρή ανησυχία» για την ικανότητα των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει ως χαρακτηριστικό γεγονός την αντίδραση των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 28 Ιούνη, τη Μέρα του Αγίου Βίτου, κατά την επίσκεψη Σέρβων στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου.

Ο Μπαν Κι Μουν διατύπωσε υποκριτικά «κριτική» και προς τις ξένες ιμπεριαλιστικές αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι η έλλειψη ευρείας (ενδοϊμπεριαλιστικής) συναίνεσης σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύει την επίτευξη «αναγκαίων συμβιβασμών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει τα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας την πρόσφατη δολοφονία δύο Σέρβων στο χωριό Ταλίνοβατς, τις επιθέσεις σε κατοικίες και οχήματα Σέρβων και τις απειλές των αυτονομιστών του λεγόμενου «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» σε Σέρβους πρόσφυγες που επέστρεψαν σε οχτώ χωριά στην περιοχή της Κλίνα...

Η έκθεση του Μπαν Κι Μουν θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ζητήσει εξηγήσεις για την εκπαίδευση Λίβυων και Σύρων αντικαθεστωτικών από πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ (νυν αστυνομικοί και δυνάμεις «ασφαλείας») στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ