Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αδιέξοδο στους δήμους

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις στο Δημόσιο σε συνδυασμό με τις δραστικές και συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων (σ.σ. η τελευταία έφτασε το 30% με πρόσχημα την πληρωμή των επιδομάτων των ΑμΕΑ), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να σταματήσουν να παρέχονται μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες - έστω και υποτυπώδεις - σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, νέα ζευγάρια που πήγαιναν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Επιπλέον, δε θα υπάρχουν κονδύλια για πετρέλαιο ώστε να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Ηδη, μεγάλος αριθμός δήμων δεν πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, να έχουν να πληρωθούν πάνω από 3 και 4 μήνες. Υπάρχουν συμβασιούχοι διμηνίτες που τελειώνει η σύμβασή τους, απολύονται και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ...

Θυμίζουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2012 εγγράφηκαν 2,4 δισ. ευρώ αν και η τότε κυβέρνηση μιλούσε για 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που έτσι κι αλλιώς κρίνεται ανεπαρκές για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσε πριν μερικές μέρες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος στον υπουργό Εσωτερικών, οι επιχορηγήσεις των δήμων για λειτουργικές δαπάνες, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (σ.σ. δηλαδή από τα κονδύλια που προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι), από το 2009 μέχρι το 2012, μειώθηκαν περίπου στο μισό. Η δε επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις ή έργα μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2009.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης των όποιων υπηρεσιών προσφέρουν οι δήμοι, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, θα είναι άμεσος, καταλυτικός σε συνθήκες που η φτώχεια μεγαλώνει και τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν μάζες νεόπτωχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ