Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Διατηρείται η διμερής ένταση

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Υψηλή θερμοκρασία στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι διμερείς «επισκέψεις» εθνικιστών στις διαφιλονικούμενες πετρελαιοφόρες βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Νταϊόγιου (όπως αποκαλούνται στην Κίνα).

Το νέο επεισόδιο έντασης σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο από την άφιξη μιας ομάδας Ιαπώνων σε 20 πλοιάρια στις επίμαχες βραχονησίδες, προκαλώντας «φωτιά» αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Κίνας και στη συνέχεια αντι-σινικές διαδηλώσεις σε πόλεις της Ιαπωνίας. Ανάλογη «επίσκεψη» είχαν κάνει στα νησιά Σενκόκου την περασμένη Τετάρτη 14 Κινέζοι εθνικιστές από το Χονγκ Κονγκ προκαλώντας ένταση στο Τόκιο.

Χτες, πάντως, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα υποστήριξε πως τα επίμαχα νησιά είναι «τμήμα του ιαπωνικού εδάφους που δε θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν» χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτες» τις διεκδικήσεις της Κίνας επί των νησιών.

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο προειδοποίησε την Ιαπωνία «να μην υποβαθμίζει την εδαφική κυριαρχία της Κίνας», ενώ διεκδικήσεις επί των νησιών προέβαλε και η Ταϊβάν...

Οι βραχονησίδες Σενκόκου (ή Νταϊόγιου) έχουν συνολική επιφάνεια μόλις επτά τ.χλμ. και είναι ακατοίκητες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην περιοχή πηγάζει από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα που λέγεται πως υπάρχουν και από το γεγονός ότι βρίσκονται σε μία νευραλγική θέση της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ