Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Βαθαίνει το διπλωματικό και πολιτικό ρήγμα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.--

Διαστάσεις, πέραν της διπλωματίας λαμβάνει πλέον η υπόθεση της παροχής ασύλου εκ μέρους του Εκουαδόρ στο συνιδρυτή του «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ. Διαστάσεις που διευρύνονται, αρχής γενομένης από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για σύλληψη του Ασάνζ ακόμη και μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στην οποία έχει καταφύγει από τις 19 Ιούνη. Μια σύλληψη με «όχημα» το ένταλμα σύλληψης για την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και βιασμό, ενώ μετά την παροχή του ασύλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του έξω από την πρεσβεία.

Ως αποτέλεσμα οι αντιδράσεις εκ μέρους του Εκουαδόρ και των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής να πολλαπλασιάζονται και να αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας (ALBA) - Βενεζουέλα, Κούβα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Νικαράγουα, Ντομινίκα, Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα - όπου στο τελικό ανακοινωθέν όχι μόνο εκφράζεται η απόλυτη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ και συνάμα καταδικάζονται οι ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά τονίζεται και ότι «προειδοποιούμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκληθούν παγκόσμια εάν γίνει άμεση επίθεση σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ».

Εκτακτη συνεδρίαση και για την Ενωση Κρατών της Νοτίου Αμερικής (Unasur) που στην ανακοίνωσή της εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς το Εκουαδόρ και καλεί «τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο, ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση».

Τέλος, την Κυριακή, ο Ασάνζ με μία σύντομη ομιλία του από το παράθυρο της πρεσβείας του Εκουαδόρ κάλεσε τις ΗΠΑ και ειδικά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να «πράξει το σωστό» και να «σταματήσουν το κυνήγι μαγισσών», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον της επιλογής «να στηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης, αξία επάνω στην οποία εγκαθιδρύθηκαν, ή να μας σύρουν όλους σε έναν επικίνδυνο κόσμο, όπου δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο δίωξης και πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ