Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Πανεθνικές κινητοποιήσεις για τη δημόσια Παιδεία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων με 14 διαφορετικές διαδηλώσεις «κατέλαβαν» τους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στο πλαίσιο των πανεθνικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις πάντα με αίτημα τη μεταρρύθμιση του συστήματος Παιδείας που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Πινοτσέτ και τη θέσπιση ενός δημόσιου και ποιοτικού συστήματος Παιδείας και ενάντια στη συνεχώς κλιμακούμενη καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης του αντιδραστικού Ππροέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οι διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τα Συντονιστικά των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ACES και Cones - και πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες μαθητές, πορεύτηκαν στην πρωτεύουσα με πρώτο μεγάλο σημείο συγκέντρωσης της Πλάσα Ιτάλια και μετά το Κογκρέσο. Με τις διαδηλώσεις των μαθητών ενώθηκαν και φοιτητές, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν λάβει αποφάσεις για ανάλογες πανεθνικές κινητοποιήσεις αλλά μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Χιλής ενώ αναμένεται και συνέχειά τους καθώς σύσσωμη η σπουδαστική κοινότητα έχει απορρίψει το «τέχνασμα» του προέδρου Πινιέρα για σχέδιο επιβολής φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία ετησίως με επιπλέον κονδύλια, ύψους από 700 εκατ. δολάρια ως 1 δισ. δολάρια. Χρηματοδότηση που κατά κύριο λόγο θα στηρίξει την παροχή «περισσότερων υποτροφιών»...

Στο μεταξύ μετ' εμποδίων συνεχίζονται οι καταλήψεις των σχολείων που έχουν ξεκινήσει την περασμένη Τετάρτη, καταλήψεις που αντιμετωπίστηκαν με βάρβαρη καταστολή από τις ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρων που, προκειμένου να τις διαλύσουν προχωρούν κυριολεκτικά σε πολεμικές επιχειρήσεις. Συνολικά πάνω από 250 μαθητές έχουν συλληφθεί ενώ υπάρχει σωρεία καταγγελιών εκτός της βίας και για σεξουαλική κακοποίηση εκ μέρους των αστυνομικών, ενώ εκτός της εξέτασης της υπόθεσης από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, οι μαθητές, οι γονείς τους και οργανώσεις στρέφονται πλέον και νομικά ενάντια στην αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ