Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάχες στα νοτιοανατολικά και «βολές» κατά της Τεχεράνης

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μέρα τη μέρα κλιμακώνεται η ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην περιοχή Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι, ως αντίποινα για τη νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτική φάλαγγα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ότι σκοτώθηκε και ένας Τούρκος στρατιώτης.

Η Αγκυρα ανησυχεί βλέποντας ότι η συριακή κρίση έχει πυροδοτήσει νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεσή της με τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι φαίνεται να είναι σε συνεννόηση με κουρδικές οργανώσεις εντός Συρίας αλλά και με τις κουρδικές αρχές στο αυτόνομο βόρειο Ιράκ. Ενδειξη της μεγάλης σημασίας που η τουρκική ηγεσία αποδίδει στα τεκταινόμενα στην περιοχή είναι ότι αμέσως έστειλε ενισχύσεις και επιτόπου έφτασε και ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Χαΐρι Κιβρίκογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε εκ νέου τη συριακή ηγεσία ότι «ενισχύει» τους αντάρτες του ΡΚΚ και απείλησε ότι αν το ΡΚΚ πραγματοποιήσει επίθεση από συριακό έδαφος, τότε ο τουρκικός στρατός θα επέμβει στη Συρία. Ο αναπληρωτής του, όμως, Μπουλέντ Αρίντς, «διεύρυνε» το πεδίο των «υπόπτων» κατά την άποψη της Αγκυρας, αφήνοντας αιχμές και κατά του Ιράν, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, της Δευτέρας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος στο Γκαζιαντέπ, όπου σκοτώθηκαν εννιά πολίτες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της ιρανικής Βουλής, Χοσεΐν Ναγκάβι, απάντησε λέγοντας ότι «η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη συριακή κρίση είναι αυτή που υποσκάπτει την ασφάλειά της και της προκαλεί εσωτερική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ