Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΑΒΑ.-- Ξεκίνησε χτες η κοινή άσκηση Καναδά και ΗΠΑ, «Vigilant Eagle 2012», στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά και η Ρωσία. Θα διαρκέσει μέχρι αύριο ενώ το σενάριο είναι η απομάκρυνση τρομοκρατών οι οποίοι έχουν καταλάβει ένα αμερικανικό αεροσκάφος. Στόχος της είναι η εξοικείωση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και της Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ρωσικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ανατολής.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τρεις ανήλικους εβραίους εποίκους ως δράστες της εμπρηστικής επίθεσης κατά παλαιστινιακού ταξί, την περασμένη βδομάδα στη Δ. Οχθη, που προκάλεσε τον τραυματισμό έξι Παλαιστινίων. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που συλλαμβάνονται έποικοι για επίθεση κατά Παλαιστινίων.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Το 2020 η Λωρίδα της Γάζας δε θα είναι κατοικήσιμη, τονίζουν σε έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται άμεσα έργα υδροδότησης και διασφάλισης ασφαλούς πόσιμου νερού, εξασφάλισης σταθερής ηλεκτροδότησης, ανέγερσης δεκάδων νοσοκομείων και εκατοντάδων σχολείων, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά έργα μόνο ως «αρχή». Επαναλαμβάνουν, δε, ότι βασική αιτία για την τραγική κατάσταση είναι ο φονικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει το Ισραήλ και ΗΠΑ - ΕΕ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την παραίτησή του ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Επικοινωνιών της ιρακινής κυβέρνησης, Μουχάμαντ Ταουφίκ Αλάουι, καταγγέλλοντας διαρκείς παρεμβάσεις στα του υπουργείου του από τον πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι. Ο Αλάουι ήταν μέλος της συμμαχίας «Αλ Ιρακίγια», που αποτελείται κυρίως από σουνίτες, και η οποία βρίσκεται πλέον σε συνεχείς τριβές με τη σιιτική κυβερνητική πλειοψηφία του αλ Μάλικι.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η κυβέρνηση του Μεξικού προσέφυγε για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον αυτής της Αργεντινής, ακολουθώντας παρόμοιες προσφυγές σε βάρος του Μπουένος Αϊρες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για τους νέους κανόνες αδειοδότησης των εισαγωγών τους οποίους θέσπισε η Αργεντινή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πρώην αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιούλη του 1969, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 82 ετών.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ούτε θύματα, ούτε σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από το σφοδρό σεισμό (7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που συγκλόνισε το Ελ Σαλβαδόρ τη νύχτα της Κυριακής, τοπική ώρα, και είχε 68 συνολικά μετασεισμούς. Το ακριβές επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 120 χιλιομέτρων (74 μίλια) νοτίως των ακτών του Ουσουλουτάν σε βάθος 33 μιλίων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

TZOYMΠΑ.-- Ενοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 24 Νοτιοσουδανούς στρατιώτες μετά από ενέδρα σε κομβόι οχημάτων του στρατού κοντά στο Πίμπορ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ του Νότιου Σουδάν.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας απελευθέρωσε το Σαββατοκύριακο 28 εργαζόμενους σε πετρελαϊκή εταιρεία, τους οποίους κρατούσε ομήρους εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί στην πλούσια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, στο Δέλτα του Νίγηρα.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι αρχές της Ινγκουσετίας ερευνούν την έκρηξη βόμβας, χτες, έξω από κεντρικό σουπερμάρκετ της πόλης Ναζράν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα πνίγηκαν το Σαββατοκύριακο από τις καταρρακτώδεις πλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, και άλλες μεγάλες πόλεις στα ενδότερα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ