Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απαράδεκτη τρομοκρατική κράτηση απεργών

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τα δυσανάλογα και παράλογα μέτρα και μέσα βίας που χρησιμοποίησε η νοτιοαφρικανική αστυνομία, για το σπάσιμο της απεργίας στο ορυχείο Μαρικάνα της εταιρείας Λόνμιν στις 16 του μήνα, προκαλώντας συνολικά το θάνατο 44 απεργών στηλίτευσε χτες, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο η υπεράσπιση των 270 εργατών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής της Πρετόρια.

Ο δικηγόρος των εργατών, Λεσέγκο Μούσι, επανέλαβε έτσι το αίτημά του για άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων καταγγέλλοντας πως πολλοί από τους συλληφθέντες (οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 270 και όχι σε 260, αφού στους ήδη υπάρχοντες προστέθηκαν χτες και άλλοι τραυματίες, που πήραν άρον-άρον εξιτήριο από νοσοκομεία) χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας καθώς υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες. Κατήγγειλε ακόμη το γεγονός πως αρκετοί από τους κρατούμενους που τραυματίστηκαν από τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στις 16 του μήνα δεν νοσηλεύονται, ενώ υποφέρουν από σοβαρά τραύματα μέσα σε βρώμικα κελιά αστυνομικών τμημάτων όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

Σε άλλο σημείο, ο Μούσι σημείωσε ως απαράδεκτο το γεγονός πως δεν επιτρέπεται σε όλους τους κρατούμενους να παραστούν στο δικαστήριο (!) επειδή το δικαστήριο της πόλης Γκα-Ράνκουα, (όπου γίνεται η δίκη) δεν έχει υποδομές για την παρουσία εκατοντάδων κατηγορουμένων στις δικαστικές αίθουσες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας χτες ζήτησε μία ακόμη επταήμερη παράταση της κράτησης των εκατοντάδων συλληφθέντων - απεργών, επικαλούμενος την ανάγκη χρόνου για τη συλλογή και εξέταση «ενοχοποιητικών» στοιχείων κατά των κρατουμένων.

Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις

Νωρίς χτες το πρωί, στο δημαρχείο της πόλης Ράστενμπεργκ (όπου βρίσκεται το ορυχείο Μαρικάνα) επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς ξεκινούσαν οι πρώτες ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της εργοδοσίας εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας Λόνιμιν, ανεξάρτητων (από τα συνδικάτα) απεργών - εργατών, συνδικαλιστών των συνδικάτων «NUM» και «AMCU», στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του «Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών». Ανεπίσημες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν πως χτες έγιναν κάποια «βήματα προόδου», αλλά δεν τέθηκε επί τάπητος η βασικότερη αιτία της απεργίας στο ορυχείο Μαρικάνα, που είναι η αύξηση των μισθών των εργατών από τα 4.000 ραντ στα 12.500. Πληροφορίες έφεραν τη διοίκηση της εταιρείας να επιχειρεί τον τερματισμό της απεργίας και μετά τη διαπράγματευση επί των μισθολογικών αιτημάτων...

Πάντως, παρά την τρομοκρατία και τη βία, η απεργία στο Μαρικάνα συνεχίζεται. Χτες, προσήλθαν ακόμη λιγότεροι εργάτες για δουλειά (μόλις 7,7% των 28.000 εργαζόμενων αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας), ενώ οι περισσότεροι από τους χιλιάδες απεργούς εξακολουθούν να έχουν ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα, αισιοδοξώντας για την τελική δικαίωση του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ