Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επιχειρησιακή και ενεργειακή «κινητικότητα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Τη σύναψη συμβολαίου για την κατασκευή καταδυόμενης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου με τη σουηδική GVA Consultante ανακοίνωσε, χθες, η ιρανική ναυπηγοκατασκευαστική Sandra, διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμπάρ - Ζανγκανέχ. Η πλατφόρμα, που θα έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια, θα κατασκευαστεί στην Κασπία θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Νέκα, της βόρειας επαρχίας Μαζανταράν και θα κοστίσει 226 εκατομμύρια δολάρια. Οπως υπογράμμισε ο Ιρανός αξιωματούχος, η ιρανική ηγεσία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων το θέμα της διανομής του πετρελαίου της Κασπίας, για να προχωρήσει στα επιχειρησιακά της σχέδια».

Υπενθυμίζεται ότι άλλη μια συνάντηση των ηγετών των χωρών που διεκδικούν τον πετρελαϊκό πλούτο της Κασπίας (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν) αναβλήθηκε, από τις 8 Μαρτίου, για τον Απρίλιο. Η θέση της ιρανικής ηγεσίας είναι πάγια και ζητά την εκμετάλλευση του 20% των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, ανεξαρτήτως του μήκους των ιρανικών ακτών, στη βάση των συμφωνιών που το Ιράν είχε υπογράψει με την ΕΣΣΔ το 1940.

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης αυτής, ο Ασανταλάχ Σαμπούρι, αντιπρόεδρος της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κατηγόρησε τους Ρώσους συνεταίρους του Ιράν για αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην παράδοση του πυρηνικού αντιδραστήρα που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν στο ιρανικό λιμάνι του Κόλπου, Μπουχέχρ. Τα συμβόλαια, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν υπογραφεί από τον Ιανουάριο του 1994 και το έργο, αν και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2002, έχει κατασκευαστεί μόνο κατά το ήμισυ, τόνισε ο Σαμπούρι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υποκύπτει στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για αναστολή της κατασκευής. Ο Σαμπούρι συνόδευε τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί, στη Μόσχα, όπου συζητήθηκε και το θέμα των πετρελαίων της Κασπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ