Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δημοτικές εκλογές οιωνός των προεδρικών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι Γάλλοι. Αν και είθισται να μη δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις δημοτικές, αυτή τη φορά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς θεωρείται ότι θα δώσει ένα καλό σήμα για το πού θα γείρει η πλάστιγγα στις προεδρικές εκλογές του 2002 ανάμεσα στον Λιονέλ Ζοσπέν και στο Ζακ Σιράκ. Και, κατά τους αναλυτές, η πλάστιγγα μοιάζει να γέρνει προς το σοσιαλιστικό κόμμα και τους συνεργάτες του, κατ' αρχάς, στο στίβο των δημοτικών εκλογών.

Οπως τονίζουν αναλυτές, αλλά επιβεβαιώνουν και οι ύστατες σφυγμομετρήσεις, η κατανομή των δήμων δεν αναμένεται να αλλάξει γενικά. Εντούτοις, τρία είναι τα σημεία της μεγάλης αναμέτρησης: το Παρίσι, η Λιόν και η Τουλούζη. Οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις τείνουν να περάσουν στα χέρια των συνδυασμών που στηρίζει το σοσιαλιστικό κόμμα σε συνεργασία με τους πράσινους και το ΚΚ Γαλλίας. Μέγιστη σημασία, δε, έχει το Παρίσι, που επί ένα αιώνα διοικείται από τη Δεξιά. Ως βασική αιτία της πιθανότατης απώλειας της πρωτεύουσας παρουσιάζεται η διάσπαση του μετώπου της Δεξιάς (γκωλικοί του Σιράκ RPR από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες DL και την Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία UDF).

Τα 40 εκατομμύρια των Γάλλων ψηφοφόρων θα επανέλθουν στην κάλπη για τους 36.500 δήμους και κοινότητες, στο Β` Γύρο της 18ης Μαρτίου, ενώ για πρώτη φορά δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» έχουν και όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ