Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η αντεργατική καταστολή συνεχίζεται

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νέα επιχείρηση καταστολής συγκέντρωσης μεταλλωρύχων από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκε χτες σε άλλο ορυχείο χρυσού της Ν. Αφρικής, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της προχτεσινής απόφασης της νοτιοαφρικανικής Εθνικής Εισαγγελικής Αρχής για άρση των κατηγοριών ανθρωποκτονίας σε βάρος των 270 συλληφθέντων απεργών του ορυχείου Μαρικάνα.

Η επιχείρηση καταστολής της συγκέντρωσης απεργών σημειώθηκε αργά χτες το μεσημέρι στο χρυσωρυχείο «Αurora» της εταιρείας «Gold One International Limited» κοντά στην περιοχή Σπρινγκς. Αφορμή έδωσε η προσπάθεια μιας ομάδας περίπου 200 μεταλλωρύχων (που είχαν απολυθεί στις 11 Ιούνη επειδή συμμετείχαν σε απεργία με μισθολογικά αιτήματα) να εμποδίσει την είσοδο μερικών δεκάδων επαναπροσληφθέντων συναδέλφων τους στο ορυχείο. Η αστυνομία, μετά από αίτημα της εργοδοσίας του ορυχείου, παρενέβη ρίχνοντας σφαίρες καουτσούκ στα κορμιά των εργατών. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις απολυμένοι εργάτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον τέσσερις συνελήφθησαν.

Το ορυχείο «Aurora» ανήκει στην εταιρεία «Gold One», η οποία φέρεται να είναι συνιδιοκτησίας ανιψιού του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα. Επιπλέον ένας από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας είναι εγγονός του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η Εθνική Εισαγγελική Αρχή στην Πρετόρια αναγκάστηκε να άρει τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος των 270 συλληφθέντων μεταλλωρύχων του ορυχείου Μαρικάνα (που αιματοκυλίστηκε στις 16/8 από πυρά της αστυνομίας με αποτέλεσμα το θάνατο 34 εργατών), έπειτα από τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε πρότερη απόφαση. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας έδωσε αρχικά εντολή για αποφυλάκιση σε 140 από τους κρατούμενους επειδή η αστυνομία μπόρεσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις διευθύνσεις κατοικίας τους. Αντίθετα, σε εξέλιξη ήταν ως αργότερα χτες οι αστυνομικές έρευνες για τη διεύθυνση κατοικίας και των άλλων 130.

Οι άλλες κατηγορίες (π.χ. διατάραξη δημόσιας τάξης, άσκηση βίας δημόσια, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη συνάθροιση κ.ά.) παραμένουν σε βάρος των απεργών του Μαρικάνα, αλλά οι υποθέσεις τους δικαστικά δεν αποκλείεται να «παγώσουν» ως την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί ανεξάρτητη επιτροπή που διόρισε προ βδομάδων ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζ. Ζούμα και η οποία αναμένεται να του υποβάλει σχετική έκθεση ως το Γενάρη του 2013. Πάντως οι εργάτες συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για αξιοπρεπείς μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ