Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και απειλές Ισραήλ κατά Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Σχεδόν αδύνατο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επιτυχούς έκβασης μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων εντός της Συρίας ο νέος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λακχντάρ Μπραχίμι, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, παραδέχτηκε ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αναστροφή της κατάστασης και τόνισε ότι ο ίδιος «αναζητεί ισχυρή συναίνεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Εντός του μήνα θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά και στη Δαμασκό, όπου η συριακή ηγεσία διά του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε έτοιμη «να συνεργαστεί».

Στη Δαμασκό βρίσκεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός πρώην διπλωμάτης, Πέτερ Μάουρερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία για να διασφαλιστεί παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στα σύνορα με την Τουρκία, εδώ και μία εβδομάδα βρίσκονται επιπλέον 10.000 Σύροι. Η Τουρκία επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού «ζωνών ασφαλείας» εντός Συρίας υπό τον ΟΗΕ, κάτι οδηγεί σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση όπως παραδέχτηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Χτες, η Κίνα εκτίμησε ότι οι «ζώνες ασφαλείας δεν θα βοηθήσουν». Είναι φανερό ότι η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, δημιουργεί ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές πράγμα που εκφράζεται και με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις με τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και δεν θέλουν να επαναληφθεί το σενάριο της επέμβασης στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλά προάστια της πρωτεύουσας, όπως τα Χάζα, Ζαγιάτ, Φαρούκ, ενώ παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Τζαραμάνα, όπου κατοικούν Χριστιανοί και Δρούζοι, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, των οποίων ο αριθμός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χτες βράδυ.

Οι αντικαθεστωτικοί από την άλλη διεκδικούν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση σε εγκαταστάσεις ασφαλείας στην καλύτερα φυλασσόμενη συνοικία της συριακής πρωτεύουσας, την Αμπού Ρουμάνεχ, την Κυριακή, χωρίς, όμως, η πληροφορία να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ενταση ανάμεσα σε Ιράν - Ισραήλ

Το Ιράν θα προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή αν δεχτεί επίθεση διεμήνυσε αξιωματούχος των «Φρουρών της Επανάστασης», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου που επαναλαμβάνει ότι η «διεθνής κοινότητα δεν έχει κόκκινες γραμμές απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η Τεχεράνη το γνωρίζει αυτό και προχωρά ξέροντας ότι δεν θα τιμωρηθεί για τίποτε». Τα περί εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν συνεχίζονται στον ισραηλινό Τύπο. Χτες η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρονότ» υποστήριζε ότι έχει επιτευχθεί «μυστική συμφωνία» μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ έτσι ώστε η Ουάσιγκτον «να μείνει αμέτοχη αν το Ισραήλ επιτεθεί μονομερώς με αντάλλαγμα να μην πλήξει το Ιράν αμερικανικούς στόχους», κάτι που διέψευδε Ισραηλινός αξιωματούχος. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες 25 χώρες, θα κάνουν τα μεγαλύτερα ναρκαλιευτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στον Περσικό Κόλπο στις 16-17 Σεπτέμβρη, εντείνοντας τη στρατιωτική πίεση προς το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ