Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μήτσος Στολίδης
Μήτσος Στολίδης
φωτό

Στη μνήμη του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΟΛΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟB Χαλανδρίου, 300 ευρώ.

Αθηνά Στολίδη

***

φωτο

Στις 7 Αυγούστου 2012 πέθανε στην Αθήνα, μετά από πολύμηνη αρρώστια, ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1915 στο χωριό Αγία Τριάδα της Ρούμελης. Το 1933 μπήκε στη σχολή Αεροπορίας. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του ΚΚΕ. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον έδιωξε από τη σχολή γιατί δρούσε στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση. Το 1940 φυλακίστηκε. Συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση, στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Μετά το 1944 διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στο Παγκράτι και ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές θέσεις στις ανατολικές συνοικίες. Το Νοέμβρη του 1947 τοποθετήθηκε επικεφαλής της αποστολής εξόδου και ένταξης αεροπόρων στις γραμμές του ΔΣΕ, που οργάνωσε η ηγεσία του ΚΚΕ. Η ομάδα των αεροπόρων έφτασε στο Γράμμο - Βίτσι, όπου μερικοί ανέλαβαν στρατιωτικές θέσεις στις μονάδες του ΔΣΕ ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό του Γενικού Αρχηγείου και σε Αρχηγεία Περιοχών ως ασυρματιστές και εκπαιδευτές ασυρματιστών και αεράμυνας.

Οι υπηρεσίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ στο μηχανισμό των διαβιβάσεων και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πρωτόγονα μέσα ήταν ανεκτίμητες. Του ανατέθηκε η θέση του διευθυντή της Σχολής Ασυρματιστών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Εγραψε, με τη βοήθεια του Σούλαν Β., βοήθημα «Μαθήματα κινητήρων και ασυρματοτεχνίας», που μαζί με τη σχολή τεχνιτών ασυρματιστών αποτέλεσε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των διαβιβάσεων του ΔΣΕ. Για την πολύπλευρη δράση του και την αφοσίωσή του, με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στις 4 Γενάρη 1949, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ προάγεται σε λοχαγό αεροπορίας του ΔΣΕ. Την άνοιξη του 1949 τοποθετήθηκε Πολιτικός Επίτροπος της μονάδας 30 αεροπόρων διαφόρων ειδικοτήτων που αναχώρησε για τη ΛΔ Πολωνίας. Μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ η μονάδα αυτή διαλύθηκε. Αρχισε η μακρόχρονη πορεία της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς. Στην περίοδο αυτή προσέφερε πολλά στην οργάνωση των πολιτικών προσφύγων, αρχικά, ως δάσκαλος ραδιοτεχνίας. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Πόζναν μηχανολόγος-μηχανικός και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε μεγάλο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας. Το 1975 πέθανε η γυναίκα του μετά από αρρώστια.

Νίκος Καραθάνος
Νίκος Καραθάνος
Μετά τον επαναπατρισμό του προσέφερε όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεση του ΚΚΕ. Τον διέκρινε η ακρίβεια, η τάξη και η ικανότητα της οργάνωσης της δουλειάς. Ηταν ολοκληρωτικά δοσμένος και αφοσιωμένος στην υπόθεση της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας, πραγματικός κομμουνιστής - διεθνιστής.

Στη μνήμη του η Βασιλική και ο Νίκος Κυρίτσης προσφέρουν στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

Αιωνία σου η μνήμη, ακριβέ μας ΝΙΚΟ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ