Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Υποσχέσεις για πληρωμές με ανείσπρακτες εισφορές

Με υποσχέσεις για πληρωμή απ' τις ασφαλιστικές εισφορές των κλάδων Υγείας των Ταμείων και χωρίς καμιά αναφορά στην ανάγκη της κρατικής χρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συγκαλύψει την εκρηκτική κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών που προκάλεσε αντιδράσεις απ' τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκων.

Πηγή χρηματοδότησης του Οργανισμού για ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα είναι τα προϋπολογισμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων απ' τις εισφορές των εργαζομένων, καθώς και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα απ' την κατάρτιση νέας θετικής λίστας φαρμάκων και νέου δελτίου τιμών, σε βάρος των ασφαλισμένων. Παραμένει δε η υποχρέωση κάλυψης των παλιών χρεών των Ταμείων από το κράτος, με επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ, από τη νέα δανειακή δόση.

Προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι η άμεση χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, ο Μάριος Σαλμάς απέφυγε να δεσμευτεί για την εξόφληση των συνταγών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.

Για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτίμησε κατά πλειοψηφία ότι «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης». Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ. Μέχρι τότε ισχύει η άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών υπογράμμισε ότι εκτός απ' τις εκκρεμείς οφειλές προς τους φαρμακοποιούς έρχονται και νέες περικοπές 800 εκατ. ευρώ που θα διαλύσουν στην κυριολεξία τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται η συμπόρευση με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπου τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα εκτελούν τις συνταγές και θα πληρώνουν την εφοδιαστική αλυσίδα όταν αποπληρώνει τους φαρμακοποιούς ο ΕΟΠΥΥ για αυτές τις συνταγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ