Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Κρίσιμη αναμέτρηση η αυριανή απεργία

Νέα αποφασιστική παρέμβαση χτες, στο «Ζαφόλια»

Κρίσιμη αναμέτρηση με την εργοδοσία αποτελεί η αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στην Αττική που έχει κηρύξει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να ακυρώσουν στην πράξη τις κατάπτυστες συμφωνίες εργοδοτών και πλειοψηφίας της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ονομάζουν κλαδικές ΣΣΕ και προβλέπουν 15% μείωση στους μισθούς.

Αύριο από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι καλούνται να βρίσκονται έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων και των επισιτιστικών καταστημάτων, να νεκρώσουν τους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της απεργίας το συνδικάτο καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του πρώην ΤΑΞΥ (Ακαδημίας) και στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί κάτω από τα γραφεία του συνδικάτου (πεζόδρομος Γλάδστωνος).

Δείγμα πάντως του αναβρασμού που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς αποτελεί η χτεσινή κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια». Συγκεκριμένα, η εργοδοσία επιχείρησε να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών 12%. Επιτόπου μετά από προτροπή και του επιχειρησιακού σωματείου οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά τους και συγκεντρώθηκαν μέσα στο λόμπι του ξενοδοχείου απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσει η εργοδοσία κάθε διαδικασία. Αμεσα στο ξενοδοχείο έφτασε και αντιπροσωπεία του κλαδικού συνδικάτου. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων η εργοδοσία σταμάτησε κάθε διαδικασία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει και όποιες ατομικές συμβάσεις (ελάχιστες στον αριθμό) πρόλαβε υπό τον εκφοβισμό να αποσπάσει.

Στην υπηρεσία των ξενοδόχων

Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι με την καταλυτική συμβολή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το νέο «μποναμά» προς όφελός τους. Ετσι χτες, δυο μέρες πριν την απεργία, ο υπουργός σε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, ανακοίνωσε την απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές (κατά 5% ) με πρώτες αυτές (1,1%) που αφορούσαν τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Παράλληλα τους ανακοίνωσε την επαναλειτουργία από το επόμενο καλοκαίρι του «κοινωνικού τουρισμού», ο οποίος όπως αναφέρεται «θα σχεδιαστεί σε νέα βάση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων». Ετσι λοιπόν οι αποκλειστικοί αιμοδότες των όποιων - και σίγουρα συρρικνωμένων - προγραμμάτων των δυο καταργούμενων Οργανισμών (Εστίας και Κατοικίας), θα είναι πλέον οι εργαζόμενοι. Τέλος, ακόμα ένα «δώρο» ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ έκανε η κυβέρνηση στους ξενοδόχους μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τους νέους. Αφορά δηλαδή την επιδότηση των ξενοδόχων για να απασχολήσουν τζάμπα νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ