Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Δένουν καράβια και εγκαταλείπουν νησιά

Σε κουρελόχαρτο έχουν μετατρέψει οι εφοπλιστές την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων καθώς ήδη έχουν αρχίσει να δένουν πλοία επειδή έληξε επί της ουσίας η τουριστική περίοδος, πετώντας τους ναυτεργάτες μαζικά στην ανεργία και μειώνοντας τα δρομολόγια με ό,τι σημαίνει αυτό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας τους. Προχτές, Κυριακή το βράδυ, η εταιρεία ΝΕΛ έδεσε διακόπτοντας τους πλόες του, το επιβατηγό - οχηματαγωγό ακτοπλοϊκό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», απολύοντας επί τόπου 26 ναυτεργάτες από τις γενικές υπηρεσίες και έπεται συνέχεια για το υπόλοιπο πλήρωμα.

Πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε το γεγονός ότι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαίτησαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, να μη γίνει καμία απόλυση αν δεν γίνει πρώτα έλεγχος των μισθολογικών καταστάσεων του πληρώματος για να διαπιστωθεί αν τα δεδουλευμένα έχουν καταβληθεί κανονικά, κάτι που δεν έγινε από το Λιμεναρχείο.

Πρόσφατα, ακινητοποιήθηκαν και τα ταχύπλοα της ακτοπλοϊκής εταιρείας HSW «HIGH SPEED» 4, 5 και 6 στα οποία ήταν ναυτολογημένοι (έχουν διπλά πληρώματα) πάνω από 160 ναυτεργάτες και η διαδικασία των απολύσεών τους είναι σε εξέλιξη.

Συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένεται το δέσιμο των ακτοπλοϊκών πλοίων να πάρει μαζικό χαρακτήρα. Αέρα στα πανιά της επιθετικότητας των εφοπλιστών σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου στα πλαίσια της αντιλαϊκής, φιλοεφοπλιστικής πολιτικής, έχουν βρει από κοινού την «πατέντα» των «έκτακτων δρομολογήσεων» με βάση την οποία δίνεται η ευκαιρία των εφοπλιστών για «αρπαχτές» τις περιόδους που είναι επικερδείς. Για παράδειγμα, το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» της εταιρίας HSW δρομολογήθηκε μόνο για ένα μήνα, τον Αύγουστο και αναμένεται να δέσει από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων είναι συνολικά 14. Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι στα πλοία που έχουν δρομολογηθεί έκτακτα δεν αναφέρεται το «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»...

Παράλληλα, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να παραβιάζουν και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας αφήνοντας απλήρωτους τους ναυτεργάτες. Μέχρι και 6 μηνών δεδουλευμένα διεκδικούν οι ναυτεργάτες του πληρώματος του ακτοπλοϊκού πλοίου «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» οι οποίοι την Τετάρτη ξεκινούν επίσχεση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ