Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για την οικοδόμηση της παραλιακής ζώνης

Τις αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμαριάς έχει προκαλέσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε οικόπεδο «φιλέτο» μπροστά στη θάλασσα, στο Καραμπουρνάκι. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην οικοδόμηση της παραλιακής ζώνης και διεκδικούν οι ελεύθεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη να γίνουν χώροι πρασίνου και να αποδοθούν στο λαό της περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, που εδώ και περίπου 30 χρόνια προσπαθούν να το οικοδομήσουν, αλλά εμποδίζονται από τις αντιδράσεις των κατοίκων, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τους δοθεί οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία του Δήμου και δικαιώθηκαν. Ετσι πριν μερικές μέρες, έβαλαν μηχανήματα και έκαναν τις πρώτες τομές. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο χώρο και κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στα δικαστήρια κατά της άδειας.

Η δημοτική αρχή που επί 30 χρόνια διοικεί το δήμο, κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η θέση του δήμου κατά της οικοδόμησης της παραλιακής ζώνης και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με νόμιμο τρόπο να αποτραπεί η οικοδόμηση».

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή, ότι ποτέ δε διεκδίκησε να αποδοθούν στο δήμο ούτε τα οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο, ούτε κονδύλια για απαλλοτριώσεις των οικοπέδων που εμφανίζονται να είναι ιδιόκτητα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί και δεσμευθεί, μπορούν μετά την πάροδο οκταετίας, με δικαστική διαδικασία να ζητήσουν τον αποχαρακτηρισμό και την άρση απαλλοτρίωσης των ακινήτων. Σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης απόφασης ο δήμος υποχρεούται ή να ξαναχαρακτηρίσει το οικόπεδο και να εγγράψει στον προϋπολογισμό το ποσό που απαιτείται για την απαλλοτρίωση ή να αποχαρακτηρίσει το οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες με έφεση μπορούν να διεκδικήσουν το ακίνητό τους και εάν με την έκδοση απόφασης του εφετείου ο δήμος δεν απαλλοτριώσει το οικόπεδο εντός 18μηνου υποχρεούται να το αποχαρακτηρίσει.

Ηδη από το 2007, οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι, είχαν καταθέσει πρόταση για το χαρακτηρισμό όλης της παράκτιας ζώνης της Καλαμαριάς «ως τοπίο ή ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία» με σκοπό να σωθεί η παραλία και ν' αποδοθεί ολόκληρη στο δήμο και τους δημότες. Η διοίκηση του δήμου δεν την υιοθέτησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ