Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική προσφορά της ΚΟΘ

Ρος Ντέιλι
Ρος Ντέιλι
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και «Ανάδυση», διοργανώνουν (19-22/9) το 3ο Φεστιβάλ «Κ.Ο.Θ. underground». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει σεμινάριο με τον Ρος Ντέιλι, με θέμα «Η φρασεολογία στο μακάμ», στην αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ (λεωφ. Νίκης 73, και ώρες: Τετάρτη 5-8μμ, Πέμπτη, Παρασκευή 10πμ-1μμ και 5-8μμ, Σάββατο 10πμ-1μμ).

«Σε όλες τις τροπικές μουσικές παραδόσεις -σημειώνει ο Ρος Ντέηλι- οι περισσότεροι μελετητές υπερτονίζουν τη σημασία της κλίμακας και αγνοούν, κάπως, την έννοια της φρασεολογίας ή του μελωδικού "αρχέτυπου". Ιδιαίτερα στην παράδοση των μακάμ ισχύει αυτό, είτε πρόκειται για το αραβικό, τουρκικό, αζέρικο ή οποιοδήποτε άλλο μακάμ. Στο σεμινάριο θα "δούμε" το μακάμ ως συσσωρευμένη "αρχέτυπη" φρασεολογία και όχι μόνο ως τονικό υλικό με πεντάχορδα, τετράχορδα, κλίμακες κ.λπ., ελπίζοντας να βοηθήσουμε τους μαθητές να αποκτήσουν μια πραγματική και πιο βαθιά γνωριμία με τα μακάμ, που θα τους ωθήσει σε μια πιο δημιουργική χρήση τους».

Οι συμμετέχοντες δε χρειάζεται να έχουν γνώση της παραδοσιακής μουσικής. Τα ενεργά μέλη θα χρησιμοποιήσουν δικά τους όργανα. Κόστος συμμετοχής: για τα ενεργά μέλη 80 ευρώ (για όλες τις μέρες) και τους ακροατές 50 ευρώ (για όλες τις μέρες). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6984.632.244 (Χαράλαμπος Χειμαριός), 2310.257.900, εσωτ. 801 (Νίκος Κυριακού - Τμήμα Προβολής & Επικοινωνίας). Εγγραφές μέχρι αύριο.

Επίσης, στις 23/9 (10.30μμ, είσοδος ελεύθερη), το «Ross Daly Trio» (Ross Daly, Κέλυ Θωμά - λύρα, Γιώργης Μανωλάκης - λαούτο, φωνή) θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες από την κρητική μουσική και άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ