Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι. Β. Στάλιν «Απαντα» (τόμος 11)» (Ο 11ος τόμος των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν περιέχει τα έργα που έγραψε από το Γενάρη του 1928 μέχρι το Μάρτη του 1929. Περίοδο κολεκτιβοποίησης της αγροτικής οικονομίας, που χάραξε το 15ο Συνέδριο του ΚΚ (Μπ) της ΕΣΣΔ, προετοιμάζοντας όλους τους αναγκαίους όρους για μαζική προσχώρηση των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών στα κολχόζ, αντιμετωπίζοντας την αντίδραση των κουλάκων και αποκαλύπτοντας την υπέρ των κουλάκων υπονομευτική δράση των Μπουχάριν, Τόμσκι, Ρίκοφ και της αντισοβιετικής τροτσκιστικής οργάνωσης). Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης «Βίτσι (Αύγουστος - Νοέμβρης 1948)» (πολύτιμη μαρτυρία για τις ηρωικές σκληρότατες μάχες του ΔΣΕ από τις 19 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του 1948 ενάντια στον «Εθνικό» ή «Κυβερνητικό Στρατό της Αθήνας» στο Βίτσι. Προσπάθεια του συγγραφέα - μαχητή είναι να παρουσιάσει τη συγκρότηση του ΔΣΕ σε τάγματα, ταξιαρχίες και Αρχηγεία γνωστά με το όνομα του διοικητή τους ή με αριθμούς, και να εξηγήσει ορισμένα προβλήματα, κυρίως στρατιωτικά, που παρουσιάστηκαν αυτή την περίοδο, ή υπήρχαν από την αρχή του εμφυλίου).

-- «Ευρυδίκη» (Πολυτεχνείου 10, 10433, Αθήνα, 210.5226.652): Λυκ Φέρρυ «Homo aestheticus (Η επινόηση της καλαισθησίας στη δημοκρατική εποχή)» (μετάφραση Χαράς Μπακονικόλα - Φώτη Σιάτιστα, επιμέλεια Χαράς Μπακονικόλα, επιστημονική επιμέλεια Αθηνάς Μιράσγεζη. Μελέτη που ιστορεί και συνδέει με φιλοσοφικές απόψεις την πορεία της αισθητικής σκέψης από τις απαρχές της νεότερης Αισθητικής κατά το 17ο αιώνα μέχρι και τη μετανεωτερικότητα. Βασικοί σταθμοί της μελέτης είναι η προκαντιανή αισθητική σκέψη, οι απόψεις των Καντ, Χέγκελ και Νίτσε και η παρακμή τους. Οι πρωτοπορίες και η μεταπρωτοποριακή εποχή. Η μελέτη συγκροτείται σε επτά κεφάλαια και κλείνει με τρία παραρτήματα: Το πρώτο περιλαμβάνει το πρώτο και τελευταίο κεφάλαιο της «Φαινομενολογίας» του Λαμπέρ. Το δεύτερο περιλαμβάνει δύο κεφάλαια της «Αισθητικής» του Baumgarten - το πρώτο βιβλίο περί Αισθητικής. Το τρίτο παράρτημα περιλαμβάνει οπτική παράσταση κάποιων θεωρημάτων των Λομπατσέβσκι και Ρίμαν).

-- «Συνάψεις» (Ηριδανού 20, 11528 Αθήνα, 210.7223.023): Ζακλίν ντε Ρομιγύ «Οταν η μνήμη αποκαλύπτει» (μετάφραση Αννυ Σπυράκου. Η κορυφαία Γαλλίδα ελληνίστρια σ' αυτό το βιβλίο εξομολογείται ορισμένες στιγμές της ζωής της που επανήλθαν στη μνήμη της το τελευταίο διάστημα του βίου της).

-- «Μελάνι»: Πάνος Κυπαρίσσης «Φως ορυχείου» (νέα ποιητική συλλογή του πρώην καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, σκηνοθέτη, δασκάλου υποκριτικής. Ποιήματα αισθαντικά για τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, τη λήθη και την ποίηση).

-- «Νέδα» (Φρειδερίκου Τσέντερ 37, Αθήνα, 210.3839.020): Νάσος Χριστογιαννόπουλος «Αναζητώντας ελληνικό στοιχείο (Ταξίδια απ' άκρη σ' άκρη της Γης)» (εικονογραφημένο ταξιδιωτικό βιβλίο με εντυπώσεις από χώρες των Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, Αμερικής και Ωκεανίας, όπου ο συγγραφέας αναζήτησε και «ανακάλυψε» ποικίλα τεκμήρια του ελληνικού πολιτισμού).

-- Πατάκης: Φίλιππος Μανδηλαράς «Ζωή σαν ασανσέρ» (μυθιστόρημα).

-- «Ιωλκός»: Ιωάννα Μουσελιμίδου «Ανοίκειος νόστος» (ποίηση).

-- «Δωδώνη»: Θανάσης Δ. Κωνσταντίνου «Ατελής κύκλος» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Στεφανάκης - Κοσμητής «2034» (φαντασιακό μυθιστόρημα). Σπύρος Γόγολος «Στην καρδιά της αυτοκρατορίας. Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη (1905-1912)» (ιστορικό αφήγημα).

-- «Υπερόριος»: Πίτσα Σωτηράκου «Ελεάνα - Χαλνίνη - Ελένη» (αφήγημα με θέμα το μύθο της ωραίας Ελένης. Διάθεση: «Παρασκήνιο», Σόλωνος 76, 210.3648170).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου, τεύχη 529, 530).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ