Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Λαογραφικές κούκλες

Μία ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη (7μμ) στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (Μητροπόλεως 59). Πρόκειται για την έκθεση με λαογραφικές κούκλες, δημιουργίες της Δώρας Παρίση.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου, Παναγιώτης Γ. Γερολυμάτος, «η Δώρα Παρίση, με την παρουσία της φυτεύει ένα δικό της όμορφο δεντρί στο θαυμάσιο κήπο της λαϊκής μας τέχνης. Η Λέσβος, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγγίχτηκε από την άπιαστη μαγεία του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου, οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή, σπουδαίοι σαν τον Μιχάλη Γούτο ή απλοί σαν τους χωρικούς των νησιών μας, η αγάπη της για τους τελευταίους και την παράδοσή τους, η μακροχρόνια πρακτική της πείρα συνδυασμένη με τη φυσική της δεξιοτεχνία, η επίμονη όσο και επίπονη προσήλωσή της τόσο στη λαογραφική ορθότητα, όσο και στην τεχνική τελειότητα, οδηγούν το πηγαίο καλλιτεχνικό αίσθημα της Δώρας Παρίση στην πιο σωστή του έκφραση».

«... Είναι γνήσια παιδιά του Αιγαίου μας, που στις φορεσιές τους και τα λιοκαμένα τους φωτεινά πρόσωπα ζωντανεύει μια μικρή Ελλάδα».

Η Δώρα Γιαννάκου - Παρίση γεννήθηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβος) της Λέσβου. Το 1958 τελείωσε το Παρθεναγωγείο της Μυτιλήνης. Τα επόμενα χρόνια μαθαίνει γλώσσες, λογιστική και παίρνει δίπλωμα κοπτικής - ραπτικής, που έγινε αφετηρία για τη μελλοντική της εξέλιξη σε λαϊκή καλλιτέχνη. Το 1963 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία για να σπουδάσει χειροτεχνία. Δύο χρόνια αργότερα στη Νότια Γαλλία έρχεται σε επαφή με τις περίφημες κεραμικές κούκλες της περιοχής, γοητεύεται και κυριαρχείται από την ιδέα να φτιάξει τις δικές της κούκλες στην Ελλάδα. Στις αρχές του 1973 επιστρέφει στην Ελλάδα, παντρεύεται στην Αθήνα, κάνει δύο παιδιά και το 1977 εγκαθίσταται με την οικογένειά της στο Μόλυβο, στο παραδοσιακό πατρικό της σπίτι (αρχοντικό Γιαννάκου) που αναστήλωσε.

Το 1980 συνεργάζεται με τον Γιάννη Χατζηγιάννη, το γνωστό κεραμίστα και φτιάχνει τις πρώτες της κεραμικές κούκλες, ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών. Στη συνέχεια τις δουλεύει μέχρι να τις δώσει το προσωπικό τους ύφος, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και υφάσματα. Οι κούκλες της πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Σημειώνουμε ότι η Δώρα Γιαννάκου - Παρίση εξέδωσε το 1998 βιβλίο με συνταγές της, με τίτλο: «Γεύσεις Αιγαίου» (εκδόσεις Τοπίο). Η έκθεση στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης θα διαρκέσει έως τις 28 του Μάρτη και θα λειτουργεί καθημερινά (9πμ-6μμ). Τη Δευτέρα, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ