Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι

Στα όρια των αντοχών τους είναι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Κατ' εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, της συγκυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, για απολύσεις προσωπικού, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών και εμπορευματοποίησή τους.

Το καλοκαίρι απολύθηκαν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) 272 συμβασιούχοι του. Η διοίκηση του δήμου και αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, πατώντας στο «νόμο», εμποδίζουν την επαναπρόσληψή τους. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν 299 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για άμεση πρόσληψη στο Βρεφοκομείο, η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει. Επίσης ενώ η διοίκηση Καμίνη υποσχέθηκε πρόσφατα την πρόσληψη 200 άλλων συμβασιούχων για τους σταθμούς (στη γνωστή ευρωενωσιακή λογική ανακύκλωσης της ανεργίας), πλέον ο αριθμός τους περιορίζεται στους 170, χωρίς και αυτοί να έχουν πάει ακόμα για δουλειά κι ενώ μπαίνουμε Οκτώβρη.

Ετσι το προσωπικό που απέμεινε να δουλεύει στους σταθμούς εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς. Καταμαρτυρώνται περιπτώσεις όπως μία μόνο καθαρίστρια να καθαρίζει τρεις ορόφους, καθαρίστριες να τελούν χρέη και τραπεζοκόμου, να έχει απομείνει μία μόνο παιδαγωγός ανά τμήμα, τμήματα να ενοποιούνται, παιδάκια να στέλνονται νωρίτερα σπίτι (αντί για το ωράριο 7 π.μ.-4 μ.μ.) μήπως και ξελασκάρει κάπως το καταπονημένο προσωπικό.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης άφηνε, αρχές της σχολικής χρονιάς, νύξεις ότι πρέπει η «πολιτεία» να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αυξηθεί το όριο φιλοξενούμενων νηπίων ανά τάξη από 25 σε 30 ώστε αυτόματα να λιγοστέψουν τα τμήματα και να χρειάζονται λιγότεροι παιδαγωγοί. Οπως επίσης ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε δημόσια πρόθεσή του να στηθούν «συνεταιρισμοί» με μετόχους άνεργους πρώην συμβασιούχους του ΔΒΑ, για να λειτουργήσουν παιδικούς σταθμούς του δήμου με «έσοδα» δυσβάσταχτα τροφεία καταβαλλόμενα από γονείς.

Θυμίζουμε εδώ ότι οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδικούν: Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμών. Καμία απόλυση συμβασιούχου, ανανέωση των συμβάσεών τους, δρομολόγηση μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη δικαιώματα. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι, δωρεάν σταθμοί για όλα τα παιδιά. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς διεύρυνση του δικτύου των σταθμών, ώστε να ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες ανάγκες. Ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ