Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ
Εμπαιγμός η ρύθμιση χρεών των δήμων

Την ίδια στιγμή που υπάρχει ήδη στάση πληρωμών και παροχών

Με λογιστικά τερτίπια επιχειρεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει από την κύρια πολιτική της επιλογή που είναι οι διαρκείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, σε προσωπικό και σε υπηρεσίες προς το λαό. Γεγονός που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, σε απολύσεις, σε αδυναμία καταβολής των μισθών.

Χτες, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών των Δήμων με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να δηλώνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία. Για τα δάνεια αυτά θα επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής τους κατά 8 χρόνια. «Η ρύθμιση - αναφέρουν τα δύο υπουργεία - εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της ρύθμισης των δανείων των ΟΤΑ, προβλέπεται η χορήγηση μιας περιόδου χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας θα καταβάλλονται από τους δήμους μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %). Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλεται, για το μήνα Οκτώβριο, η παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους, των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 Δήμους και το ύψος του ποσού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, τη χθεσινή κυβερνητική απόφαση. Σε απόλυτη συμπαιγνία με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που προβλέπουν νέα μείωση στους πόρους των δήμων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η ηγεσία της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ) επιχείρησε να συγκαλύψει αυτά τα σχέδια. Ετσι, αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που επιτείνει την οικονομική ανέχεια των δήμων και γενικότερα, ψάχνοντας για κάποια μπαλώματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΕ ΟΤΑ, εκπρόσωποι της οποίας παραβρέθηκαν και έλαβαν το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας να γίνεται κατά προτεραιότητα η πληρωμή των εργαζομένων στους δήμους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, μη θίγοντας όμως την κυρίαρχη πολιτική.

Υπάρχει ήδη στάση πληρωμών

«Υπάρχει μια επεξεργασμένη πολιτική που στον πυρήνα της έχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», σημείωσε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελ. Παντελάκη. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τόνισε, προχωρά και η αντικατάσταση των εργαζομένων με προσωπικό μερικής απασχόλησης και η παροχή υπηρεσιών μέσω ΜΚΟ και κοινωνικούς συνεταιρισμούς, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια και σε άλλες χώρες της ΕΕ είτε εντός είτε εκτός ζώνης ευρώ. Τόνισε ότι η ρύθμιση χρεών αποτελεί εμπαιγμό ώστε να κερδηθεί χρόνος, καθώς υπάρχει ήδη στάση πληρωμών προς τους δήμους. Στηλίτευσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα πλαίσια του σφαγιασμού των εργαζομένων, διαπραγματεύεται δηλαδή το αυτονόητο, αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τους μισθούς. Και πρόσθεσε πως πρέπει άμεσα να δώσει η κυβέρνηση κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με τις θριαμβολογίες της ΚΕΔΕ είπε: «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν είναι γνωστό ότι επίκειται νέα μείωση στους πόρους των δήμων». Χρειάζεται, κατέληξε, συντονισμός με το εργατικό κίνημα ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ