Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ψήφο στις ταξικές δυνάμεις!
  • Αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων την Κυριακή
  • Εξαπλώνεται η εργασιακή εξαθλίωση των έκτακτων αρχαιολόγων

Eurokinissi

Κάλεσμα στους έκτακτους αρχαιολόγους να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εκτάκτων Αρχαιολόγων, που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ενόψει των αρχαιρεσιών (7/10) για νέο ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και εκλογή νέων αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Η «ΔΑΣ» καλεί τους έκτακτους αρχαιολόγους να αξιοποιήσουν τις εκλογές στο σωματείο, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Ενότητα κι αγώνας! Υπάλληλοι, εργάτες, λαϊκά στρώματα όλοι μαζί! Μπορούμε να σταματήσουμε τα νέα μέτρα της εξαθλίωσης και της υποταγής! Εχουμε τη δύναμη! Οργανωμένοι, συσπειρωμένοι στα πρωτοβάθμια σωματεία - συλλόγους, αλλάζουμε τους συσχετισμούς, ισχυροποιούμε το ΠΑΜΕ παντού!», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η παράταξη αναφέρει παραδείγματα της επίθεσης στην εργατική τάξη, όπως η κατάργηση του οχτάωρου, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κλπ. και συνεχίζει: «Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του πολιτισμού, όπως καθορίζονται κυρίως από τα νομοσχέδια για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού και τη "βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος", το "κούρεμα" των αποθεματικών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), η συνεργασία του ΥΠΠΟ με ΜΚΟ, είναι αποκαλυπτικές για το ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης και ισοπεδωτικής πολιτικής στον πολιτισμό τα βιώνουμε καθημερινά στους εργασιακούς μας χώρους.

Τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφει το ΥΠΠΟ με κατασκευάστριες εταιρείες και άλλα υπουργεία για τα δημόσια έργα, φέρνουν τον αρχαιολόγο αντιμέτωπο με δεκάδες προβλήματα, καθώς πρέπει κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πιέσεις να επισπεύσει τις ανασκαφικές εργασίες, πολλές φορές σε βάρος της αρχαιολογικής έρευνας.

Οσοι εργαζόμαστε με συμβάσεις του υπουργείου παραμένουμε για μήνες απλήρωτοι, ενώ τις περισσότερες φορές χρειάζεται να μετακινηθούμε από τον τόπο διαμονής μας για να βρούμε δουλειά.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα μάς αντιμετωπίζουν και ως ελεύθερους επαγγελματίες και πολλοί συνάδελφοί μας εργάζονται με μπλοκάκι.

ΥΠΠΟ και ΜΚΟ προσλαμβάνουν εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων - και αρχαιολόγους- με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου, με πεντάμηνες συμβάσεις, μισθούς πείνας (600 ευρώ) και μετά να πετάγονται στο δρόμο».

Η «ΔΑΣ» υπογραμμίζει ότι υπάρχει διέξοδος «αρκεί να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση των αγώνων μας, τι συνδικαλιστικό κίνημα και τι συνδικαλιστικές ηγεσίες χρειαζόμαστε, ώστε οι αγώνες μας να είναι νικηφόροι. Αρκεί να ξεκαθαρίσουμε και να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από δανειακές συμβάσεις, μνημόνια, αντεργατικές πολιτικές και τα δεσμά της ΕΕ».

Για το απερχόμενο ΔΣ του ΣΕΚΑ η «ΔΑΣ» σημειώνει: «στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους με κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε απεργίες και παρεμβάσεις, όπου κρίθηκαν αναγκαίες, για τη στήριξη και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους». «Ομως, σήμερα που τα προβλήματα οξύνονται. Είναι ώρα ο σύλλογός μας να απαλλαγεί από συντεχνιακές και άλλες αντιλήψεις και να αποφασίσουμε ξεκάθαρα με ποια πλευρά τασσόμαστε, με τη σύγκρουση και τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ ή με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό; Με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ή με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες; Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ο σύλλογος να συσπειρώσει τα μέλη του και να μην τα παγιδεύει σε αυταπάτες πως τάχα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ως το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, η πρόσληψη αρχαιολόγων από εργολαβικές εταιρείες συνεχίζεται. Μετά τα έργα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, πρόσφατα, κατασκευαστική εταιρεία δημοσίευσε αγγελία για πρόσληψη αρχαιολόγου για να «επιβλέπει» έργα της ΔΕΗ στην Κηφισιά. Σύμφωνα με σχετική επιστολή του ΣΕΚΑ στη Β' Εφορεία Αρχαιοτήτων, η εταιρεία θέλει ο αρχαιολόγος «να μην εργάζεται ούτε με πλήρη απασχόληση, ούτε με μερική απασχόληση με ορισμένο το χρόνο απασχόλησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά να τον έχουν διαθέσιμο, να τον απασχολούν μόνον όποτε θα έχουν εργασίες και το υπόλοιπο διάστημα να μην πληρώνεται»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ