Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Να μείνουν στα χαρτιά

Προκηρύσσονται και πάλι εκλογές σε ιδρύματα και αποφασίζονται συλλογικές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις της περασμένης χρονιάς, επιδιώκει να προωθήσει την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο και τις «αλλαγές» που πέρασαν με νέο νόμο το καλοκαίρι. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταθέτει ψήφισμα προς τα ΔΣ των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, καλώντας «Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά».

Πάντως, η ...συμμετοχή των σπουδαστών για εκλογή εκπροσώπου φοιτητών σε αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης δε δείχνει να είναι και ιδιαίτερα μεγάλη... Μέχρι χτες στις 2 το μεσημέρι ήταν να κατατεθούν υποψηφιότητες από σπουδαστές στο ΤΕΙ Πειραιά. Στις 12 το μεσημέρι δεν είχε κατατεθεί ούτε μία!

Στο μεταξύ, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται για τη νέα αποτροπή της διενέργειας των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, που το Πρυτανικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν την Τετάρτη 24 Οκτώβρη από ώρα 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στα αμφιθέατρα Α, Β, Γ και Δ του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει ανακοινώσει ότι οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα γίνουν στις 17 Οκτώβρη.

Σχετικό ψήφισμα του ΜΑΣ προς τους συλλόγους

Το ψήφισμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει ως εξής:

«Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις στο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο την ουσία του: Τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων - διαβατηρίων για την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ, την ενίσχυση της ιδεολογικής χειραγώγησης, την ένταση της κρατικής καταστολής, την κατάργηση του ασύλου, την αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, των αντιδραστικών δηλαδή οργάνων που θα έρθουν για να υλοποιήσουν πλήρως το νόμο-πλαίσιο. Αφού δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη αντίδραση των συλλόγων φοιτητών (ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ), εργαζομένων και καθηγητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, τώρα καθιερώνουν την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

Η εκλογή φοιτητή στα Συμβούλια Διοίκησης, με ενιαίο μάλιστα ψηφοδέλτιο, συμβάλλει στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλουν να κάνουν τους φοιτητές συνένοχους εκλέγοντας εκπρόσωπο που θα υπερασπίζεται και θα υλοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρύματος, τη διάλυση της γνώσης και την αφαίρεση κάθε δικαιώματος.

Οι εκλογές αυτές συνιστούν ένα σοβαρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και στις συλλογικές δομές του. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να έχουν τα δικά τους όργανα, τους συλλόγους τους, τα Διοικητικά Συμβούλια, τις επιτροπές τους σε έτη και εξάμηνα που να είναι όργανα πάλης για όσα πραγματικά έχουν ανάγκη κόντρα στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Οι φοιτητές πρέπει να εκλέγουν για να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας τους, όχι για ικανότερο διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Τώρα να μπλοκάρουμε με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων (2013-06-12 00:00:00.0)
Ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης (2012-10-26 00:00:00.0)
Δεν έγιναν ούτε στη Θράκη ούτε στην Κρήτη (2012-10-19 00:00:00.0)
«Οχι στα Συμβούλια Διοίκησης» (2012-10-13 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο (2012-10-11 00:00:00.0)
Ενάντια στις «εκλογές» του νέου νόμου - πλαισίου (2012-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ