Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων

Από τις εργασίες στη Σύνοδο στο Περού
Από τις εργασίες στη Σύνοδο στο Περού
ΛΙΜΑ.--

Σε στενότερη οικονομική συνεργασία για την «από κοινού» αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης κάλεσε τις χώρες της Νότιας Αμερικής και τις αραβικές χώρες η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, χτες, κατά τη δεύτερη και καταληκτική μέρα της 3ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των Χωρών της Νότιας Αμερικής και των Αραβικών χωρών (ASPA) υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) που πραγματοποιήθηκε στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού.

«Το μέλλον των περιοχών μας εξαρτάται από τη δική μας ικανότητα για ανάπτυξη και συνεργασία, με έμφαση στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην τεχνολογία καθώς και στο να επιτρέψουμε την επέκταση των καινοτομιών ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια, σημαντικά ζητήματα για τον 21ο αιώνα», τόνισε η Πρόεδρος Ρουσέφ, της οποίας η ομιλία, λόγω της οικονομικής δύναμης της Βραζιλίας, αποτελούσε βαρόμετρο για τη Σύνοδο και το περιεχόμενο της τελικής διακήρυξης που αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η Πρόεδρος Ρουσέφ, διεκδικώντας για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, είπε: «Οι οικονομίες μας και η συνεργασία μας θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον μεταμφιεσμένο προστατευτισμό που εφαρμόζεται για τη μείωση των εξαγωγών μας». Οι εκκλήσεις και οι επισημάνσεις της Ρουσέφ ήδη εισακούστηκαν καθώς κατά την πρώτη μέρα το Περού υπέγραψε πλαίσιο συμφωνίας, που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνική συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πρωτοστατούν στη στήριξη των αντικαθεστωτικών στη Συρία). Το πλαίσιο συμφωνίας είναι εφάμιλλο με αυτό που έχει ήδη υπογράψει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), ενώ θεωρείται προπομπός για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

H Πρόεδρος Ρουσέφ έκανε εκτενέστατες αναφορές στη Συρία, τονίζοντας ότι η Βραζιλία στηρίζει μία ειρηνική διέξοδο καταγγέλλοντας συνάμα τις έξωθεν παρεμβάσεις στον εμφύλιο πόλεμο και υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα του Ιράκ και της Λιβύης. Εξέφρασε τις «βαθύτατες ανησυχίες» για τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές για ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τονίζοντας ότι «μία επίθεση στη χώρα για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα συνιστά παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ, θα αποσταθεροποιήσει όλη τη Μέση Ανατολή και τους λαούς της ενώ θα έχει σφοδρές συνέπειες για όλη την υφήλιο». Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ότι η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη εγγυημένη οδός για την επίτευξη της ειρήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε με φόντο τις διαδηλώσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και των γιατρών του Περού, που απεργούν για τέταρτη βδομάδα απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Μάλιστα, οι δάσκαλοι και οι γιατροί μετέφεραν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι αντιπροσωπείες των 34 χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο - 12 κρατών της Νότιας Αμερικής και ηγετών και αξιωματούχων των 22 αραβικών κρατών που είναι μέλη της ASPA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ