Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητή τηλεφωνία εναντίον αρχαίας ακρόπολης!

Η κυβερνητική πολιτική «προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», παρουσίασε ένα ακόμη «επίτευγμά» της: η εταιρία κινητής τηλεφωνίας «Πάναφον» κατέστρεψε αρχαία ακρόπολη - κηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος - για να στήσει εκεί την κεραία και τις παρελκόμενες εγκαταστάσεις της!

Το πρωτοφανές (;) αυτό έγκλημα συνέβη στο ύψωμα Καλογερίτσα ή Καστρί του δημοτικού διαμερίσματος Θεριακησίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου νομού Ιωαννίνων. Οπως προκύπτει από την προχτεσινή συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η αρχαία πόλη που βρίσκεται στο ύψωμα αποτελείται από το, ορατό, τείχος της, λείψανα αρχαίων οικιών, δρόμων, τύμβους, νεκροταφεία και άλλες αρχαιότητες.

Η καταστροφή διαπιστώθηκε από την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων (5/2000). Η εταιρία άνοιξε δρόμο για να φτάσει στην κορυφή περνώντας μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο και καταστρέφοντας το τείχος και άλλες αρχαιότητες. Το τείχος σχεδόν «αποτελειώθηκε» από το πλάτωμα που δημιούργησε η εταιρία για να στήσει κοντέινερ!

Στη συζήτηση του ΚΑΣ αποκαλύφθηκε ότι ο χώρος νοικιάστηκε στην εταιρία από το δήμο, ο οποίος όμως λέει ότι η εταιρία έπρεπε να πάρει άδεια και από όλες τις αρμόδιες αρχές, πράγμα που δεν έκανε. Η Εφορία Αρχαιοτήτων ήδη προχώρησε σε μηνύσεις κατά της εταιρίας και η υπόθεση πήρε δικαστικό δρόμο, ενώ παράλληλα η Εφορία προτείνει να ενεργοποιηθεί και η νόμιμη δυνατότητα του δημοσίου για απαίτηση αποζημιώσεων λόγω καταστροφής αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ από την πλευρά του προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για την εκτίμηση των ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ