Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ωραίες μέρες για εκδρομές...

Ξεναγήσεις, συναυλίες, συζητήσεις και ποιητικές αναγνώσεις περιλαμβάνουν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

Ο γιορτασμός και η επιλογή της 21/3 ξεκίνησε από την Εταιρεία Συγγραφέων, αλλά φέτος αποκτά διεθνή χαρακτήρα με στόχο την καθιέρωση της 21/3 ως Διεθνούς Ημέρας Ποίησης, που θα γιορτάζεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα.

Την πρώτη, φετινή, διεθνή διοργάνωση αναλαμβάνει η Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Αθήνα, Δελφούς και Ολυμπία από 19-22/3. Συνδιοργανωτές είναι το ΥΠΠΟ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ οι εκδηλώσεις εντάσσονται στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» και υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θα συμμετάσxουν 39 ποιητές από όλο τον κόσμο και 112 Ελληνες ποιητές.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Τίτο Πατρίκιο, τον «πρέσβη» στην ΟΥΝΕΣΚΟ Βασίλη Βασιλικό, τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρ. Λάζο και εκπρόσωπο του Κέντρου Δελφών. Πρόκειται για πρόγραμμα προσανατολισμένο στην «κοσμοπολίτικη» εκδοχή του πολιτισμού και αρμονικά δεμένο με τη συντηρητική φιλοσοφία που διέπει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Η έναρξη θα γίνει στις 19/3 στο Μέγαρο Μουσικής με χαιρετισμό του Ε. Βενιζέλου, παρουσίαση των ποιητών και αναγνώσεις ποιημάτων τους και με μουσική εκδήλωση, σε επιμέλεια Μίκη Θεοδωράκη. Οι Νένα Bενετσάνου, Γιάννης Ιδομενέως και Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσουν ποίηση των Ελυάρ, Ελύτη, Λόρκα, Ρίτσου και Σεφέρη, σε μουσική Θεοδωράκη.

Στις 20/3 στους Δελφούς θα γίνουν «στρογγυλά τραπέζια» για τη λειτουργία της ποίησης σήμερα, αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσικό δρώμενο με το αρχαίο όργανο ύδραυλις.

Στις 21/3 οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στους Δελφούς, ενώ το βράδυ είναι αφιερωμένο στη ρωσική ποίηση. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην Ολυμπία στις 22/3 με αναγνώσεις ποιημάτων, ξεναγήσεις και συναυλία του Βασίλη Λέκκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ