Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Σε θέση μάχης μεταλλωρύχοι, σιδηροδρομικοί, φορτηγατζήδες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με καζάνι που βράζει εξακολουθεί να μοιάζει η κατάσταση σε αρκετά ορυχεία χρυσού και πλατίνας της Ν. Αφρικής αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως αυτός της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Οι περίπου 12.000 απολυμένοι απεργοί ορυχείων της πολυεθνικής εταιρείας πλατίνας «Anglo American Platinum» (AMPLATS) σε ανοιχτή μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το Σάββατο διεμήνυσαν στις πολυεθνικές χρυσού και πλατίνας ότι δε θα το βάλουν κάτω και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου αναγκάσουν την εταιρεία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. «Ο πόλεμος μόλις άρχισε», φώναζαν πολλοί από τους απεργούς, που υποστήριξαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την πρόσληψη απεργοσπαστών κάνοντας ακυβέρνητα όλα τα ορυχεία...

Επιπλέον, εκπρόσωποι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας μεταφορών «Transnet» δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία μαζί με τους λιμενεργάτες και τους σιδηροδρομικούς σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα 20.000 οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίοι μπήκαν χτες στην τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων με αίτημα την κατά 12% αύξηση των μισθών τους.

Παράλληλα, το Νοτιοαφρικανικό Κογκρέσο Συνδικάτων (COSATU) καταδίκασε τις απολύσεις των απεργών μεταλλεργατών της AMPLATS και ζήτησε από την εργοδοσία να αποκαταστήσει όλους τους εργάτες και να συζητήσει με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τα προβλήματα των εργαζομένων ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Τέλος, για ρατσισμό κατηγόρησε χτες την πολυεθνική πλατίνας AMPLATS το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλεργατών (NUM) με αφορμή την εξύβριση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου του συνδικάτου στο Ράστενμπεργκ με υποτιμητικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς από τους υπεύθυνους ασφαλείας της πολυεθνικής σε ορυχείο της εταιρείας στο Σουάρτκλιπ. Ο εκπρόσωπος της NUM επιδίωκε να συναντήσει ορισμένους από τους απεργούς μεταλλωρύχους που απολύθηκαν την περασμένη βδομάδα από την πολυεθνική με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε «παράνομη» απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ