Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιδιώτες και στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος (λεωφ. Μεσογείων, δίπλα στο «Ερρίκος Ντυνάν») θα πραγματοποιηθεί σήμερα (12μ), για την υπεράσπιση των καλλιτεχνικών διαγωνισμών και της οντότητας του εικαστικού καλλιτέχνη.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άνοιξε το δρόμο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να «βάλουν πόδι» και στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα... Μια «εν κρυπτώ» απόφαση του ΥΠΕΚΑ (Ιούνιος 2011) τους βάζει στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική, που με απλές υπουργικές αποφάσεις καταργεί θεμελιώδεις νόμους, ερήμην των φορέων και βέβαια ενάντια στο λαό και το κοινωνικό σύνολο που υφίσταται και πληρώνει τις επιπτώσεις από αυτές τις πρακτικές.

Αιφνίδια, στις 10/7/2012, πληροφορήθηκε το ΕΕΤΕ την ύπαρξη Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ (26804, ΦΕΚ 1327/16-6-2011 επί υπουργίας Μπιρμπίλη, αρ. πρωτ. ΟΙΚ26804 και την τροποποίησή της ΥΑ 22186/4-5-2012), με θέμα «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων», όταν εκλήθη από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου να πάρει μέρος στην εφαρμογή της!

Αυθαίρετα η υπουργική απόφαση θεσπίζει σύνθετους διαγωνισμούς, οι οποίοι αναφέρονται σε αρχιτεκτονικά έργα, προσπαθώντας να αφομοιώσει τα καλλιτεχνικά έργα στα αρχιτεκτονικά, παραβιάζοντας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο καλλιτεχνικό έργο είναι τουλάχιστον καλλιτέχνης ο ίδιος και διαφυλάσσει έτσι κατ' ελάχιστο το δημόσιο χρήμα και το κοινωνικό σύνολο από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο θέμα των καλλιτεχνικών αναθέσεων.

Η ΥΑ 26804 ανοίγει το δρόμο προς τα μεγάλα κατασκευαστικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο να απομυζούν το δημόσιο χρήμα, καθορίζοντας τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και τη δημόσια αισθητική στο σύνολό της, αφού, με την υπουργική απόφαση, στους διαγωνισμούς θα μπορούν να μετέχουν και εταιρείες και όχι μόνο φυσικά πρόσωπα - εικαστικοί καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ