Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά υψηλά η αντιπαράθεση

Οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση του συριακού στρατού σε πολλές πόλεις
Οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση του συριακού στρατού σε πολλές πόλεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο ενώ συνεχίζεται και ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Συρίας - Τουρκίας και Ρωσίας με αφορμή την υποχρεωτική προσγείωση του συριακού πολιτικού αεροσκάφους «A320», την Τετάρτη το βράδυ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε «μη πολιτικό υλικό» από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό. Το τι ακριβώς μετέφερε το αεροσκάφος δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αφού μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν να μιλά για «πυρομαχικά» και «στρατιωτικό υλικό», αλλά όπως απαντούσαν, χτες, οι τουρκικές αρχές στην παρότρυνση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών να «δείξουν έστω στον τουρκικό λαό τι ακριβώς κατέσχεσαν από το αεροσκάφος» και να σταματήσουν τα «ψέματα», η «έρευνα του κατασχεθέντος υλικού συνεχίζεται».

Η φιλολογία γύρω από το συμβάν συνεχίζεται και στη Μόσχα, όπου χτες η εφημερίδα «Κομερζάντ» φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο η κρατική εταιρεία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού, η «Rosoboronexport», δήλωνε ότι δεν έχει καμία σχέση με το φορτίο του αεροσκάφους και δεν γνωρίζει τι είναι. Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι αρχές ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας αναζητούν το πώς διέρρευσε το οτιδήποτε για το φορτίο του αεροσκάφους, ενώ κατά μία από τις πηγές επρόκειτο για ηλεκτρονικό υλικό που προοριζόταν για ρωσικά αντιπυραυλικά ραντάρ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ενώ συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανακοινώσεων, ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», η τουρκική αεροπορία «σήκωσε» χτες το απόγευμα δύο μαχητικά μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό της μεθοριακής πόλης Αζμαρίν, επί συριακού εδάφους, από συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα. Από την πόλη, αναφέρεται ότι μόνο χτες έφυγαν με κατεύθυνση την τουρκική επαρχία Χατάι και την κοντινή πόλη Χακιπάσα εκατοντάδες άμαχοι καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους και κυβερνητικά στρατεύματα κλιμακώνονται.

Στο μεταξύ, δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στη Δαμασκό, αργά την Πέμπτη, σε κεντρικό σημείο δυτικά της πλατείας των Ομαϊάδων. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώθηκε στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι στόχος ήταν το κτιριακό συγκρότημα της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Την ευθύνη πάντως ανέλαβαν από κοινού οι ισλαμιστικές οργανώσεις Ανσάρ αλ Ισλάμ και Αχφάντ αλ Ρασούλ, επιβεβαιώνοντας ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Αν μη τι άλλο μόνο ειρωνικά μειδιάματα μπορεί να προκαλέσει η έκκληση που διατυπώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Κχαλίντ μπιν Μουχάμαντ αλ Ατίγια, για άμεση διασφάλιση χρηματοδότησης και εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών καθώς και περαιτέρω υποστήριξή τους με δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ