Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις

Καταγγέλλεται η εισαγγελική παρέμβαση για την απόφαση της Συγκλήτου

Με μαχητική συγκέντρωση στο ΑΠΘ και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας. Μαζικά και μαχητικά, οι εργολαβικοί, έχοντας στο πλευρό τους διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά με απευθείας πρόσληψή τους από το ΑΠΘ, διαδήλωσαν ενάντια στην υποχρηματοδότηση και το νόμο-πλαίσιο, έδωσαν απάντηση στην επιχείρηση υπονόμευσης και καταστολής του αγώνα τους από τους εργοδότες και τους μηχανισμούς του κράτους.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από την Οδοντιατρική Σχολή, όπου, νωρίτερα το πρωί, η εργολαβική εταιρεία «Οικολογική», που έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΑΠΘ, επιχείρησε να βάλει σε λειτουργία απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να ικανοποιήσει την απαίτηση της Πρυτανείας να διασφαλισθεί η υγιεινή στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Φοιτητές και εργαζόμενοι καταδίκασαν και τη νέα εισαγγελική παρέμβαση, που εκδηλώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στο ΑΠΘ, και αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για το πνεύμα και τη λειτουργία που φέρνει στα ιδρύματα ο νέος αντιδραστικός νόμος-πλαίσιο.

Θυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για την απόφαση της Συγκλήτου να προχωρήσει σε διήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Τη νέα εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ καταγγέλλει η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής, μετά τις περσινές διώξεις συνδικαλιστών λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εργαζόμενοι, μέλη ΔΕΠ και φοιτητές στο ΑΠΘ, αλλά και στο ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ-Θ βιώνουν από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που υποβαθμίζει την Παιδεία στρώνοντας το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και την υπαγωγή της λειτουργίας της στους νόμους της αγοράς.

Τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό και περικοπές στη φοιτητική μέριμνα έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση με αιχμή του δόρατος την έλλειψη πόρων για τη συνέχιση της εργολαβίας καθαριότητας και φύλαξης του ΑΠΘ, που αφήνει ξεκρέμαστους πάνω από 700 εργαζόμενους.

Παρά το περιεχόμενο της απόφασης της συγκλήτου για αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, που επί της ουσίας δε λέει τίποτα για όλα τα παραπάνω, η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τα μέλη ΔΕΠ να αντισταθούν στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης, στη λογική χτυπήματος κάθε αγωνιστικής φωνής σε χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία. Μέσα από τα συλλογικά όργανα, να οργανώσουν τον αγώνα ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του ιδρύματος, να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες του ΑΠΘ με άμεση σχέση εργασίας με το ΑΠΘ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ